Φιλανδός Ευρωβουλευτής στο ertnews.gr: Οι συναντήσεις με τους λομπίστες είναι για ανταλλαγή πληροφοριών και όχι για δώρα

To ζήτημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί με απόφαση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε μιλώντας στο ertnews.gr ο Φιλανδός ευρωβουλευτής Νιλς Τόρβαλντς της πολιτικής ομάδας των Renew Europe και μέλος των Επιτροπών Προϋπολογισμού και Περιβάλλοντος αλλά και μέλος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

Υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει πάντα παρόμοιες προκλήσεις καθώς τα κράτη μέλη του και οι αξιολογήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας καθιστούν σαφές ότι πολλά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της διαφθοράς, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει δυσκολίες να αντιμετωπίσει.

Ο Φιλανδός ευρωβουλευτής επέμεινε πως οι συναντήσεις με τους λομπίστες είναι για ανταλλαγή πληροφοριών και όχι για δώρα, ενώ ο ίδιος σημειώσε ότι έχει συναντήσεις με λομπίστες σε τακτική βάση καθώς διαθέτουν τα τελευταία στοιχεία από την κοινωνία των πολιτών και τις ΜΚΟ, τη βιομηχανία, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα.

Φιλανδός Ευρωβουλευτής στο ertnews.gr: Οι συναντήσεις με τους λομπίστες είναι για ανταλλαγή πληροφοριών και όχι για δώρα

Πιο αναλυτικά η κ. Νιλς Τόρβαλντς ανέφερε στο ertnews.gr:

  1. κ. Τόρβαλντς, με ποιον τρόπο δραστηριοποιούνται τα λόμπι εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι συμβουλευτικός, παρεμβατικός, ή καθοριστικός ο ρόλος τους;

Η αποτελεσματικότητα των λόμπι διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από οργανισμό σε οργανισμό και ευρωβουλευτή σε ευρωβουλευτή. Γενικά τα περισσότερα από αυτά παίζουν συμβουλευτικό ρόλο.

  1. Σας έχουν ζητηθεί επίσημες ή ανεπίσημες συναντήσεις από εκπροσώπους συμφερόντων εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Οι συναντήσεις με εκπροσώπους συμφερόντων είναι σημαντικό μέρος της εργασίας μας ως ευρωβουλευτών. Οι συνεδριάσεις θα πρέπει να καταχωρούνται στο μητρώο διαφάνειας.

  1. Είχατε συναντήσεις με εκπροσώπους συμφερόντων και αν ναι με ποια μορφή και για ποιο λόγο, για παράδειγμα;

Έχω συναντήσεις με λομπίστες σε τακτική βάση. Έχουν τα τελευταία στοιχεία και στοιχεία από την κοινωνία των πολιτών και ΜΚΟ, τη βιομηχανία, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα κ.λπ.

  1. Η εθιμοτυπία των λόμπι απαιτεί να προσφέρονται κάποια δώρα από τους συνομιλητές σας; Τι είδους δώρα σας έχουν προσφερθεί;

Οι συναντήσεις με τους λομπίστες είναι για ανταλλαγή πληροφοριών και όχι για δώρα. Υπάρχουν επίσης αυστηροί κανόνες για τα δώρα σε περίπτωση ομιλιών σε εκδήλωσεις.

  1. Τι προτείνεται προσωπικά ως ευρωβουλευτής για τη βελτίωση της κατάστασης; Ο Πρόεδρος Μετσόλα έχει ήδη καταθέσει προτάσεις. Συμφωνείς ή διαφωνείς?

Υποστηρίζω τις προτάσεις της Προέδρου Μετσόλα και θα χαιρόμουν εάν όλοι οι ευρωβουλευτές απαιτούσαν να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις συναντήσεις και τις διασυνδέσεις που έχουν, αλλά το ζήτημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί με απόφαση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει πάντα παρόμοιες προκλήσεις καθώς τα κράτη μέλη του και οι αξιολογήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας καθιστούν σαφές ότι πολλά κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της διαφθοράς, τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει δυσκολίες να αντιμετωπίσει.

ΕΡΤ: Ρεπορτάζ Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος