Fast Fashion: «Παράταση» στη γρήγορη μόδα θέλει να δώσει η Ευρώπη

Η Ευρώπη σκοπεύει να πατάξει την γρήγορη μόδα μέσω προτάσεων που θα καθιστούν τα ρούχα που κατασκευάζονται και φοριούνται, πιο ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα, επισκευάσιμα και ανακυκλώσιμα.

Η στρατηγική για τα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα (30/3), θα αφορά τα ρούχα σε κάθε στάδιο χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της επισκευής και της ανακύκλωσης.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγοράς για ρούχα που κατασκευάζονται με βιώσιμο τρόπο. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα ρούχα τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανθεκτικά. Από την άλλη, οι καταναλωτές θα λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς να επαναχρησιμοποιούν, να επισκευάζουν και να ανακυκλώνουν τα ρούχα τους.

Η Ιόνα Ποπέσκου της περιβαλλοντικής ΜΚΟ, Environmental Coalition on Standards, δήλωσε στο BBC ότι οι κανόνες που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές αντί να φορεθούν μερικές φορές και στη συνέχεια να πεταχτούν.

«Η Επιτροπή επιδιώκει να βάλει φρένο στην γρήγορη μόδα, εισάγοντας κανόνες για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που θα χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε στο BBC.

Παρόμοιοι κανόνες θα εφαρμοστούν και για τα ηλεκτρονικά είδη, όπως τα smartphones και τα έπιπλα, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που είναι γνωστή ως Πρωτοβουλία για τα βιώσιμα προϊόντα (Sustainable Products Initiative), πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι λιγότερο από το 1% του συνόλου των ενδυμάτων παγκοσμίως ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η χρήση των ρούχων στην Ευρώπη έχει κατά μέσο όρο τον τέταρτο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και τις μεταφορές.

Για κάθε άτομο στην ΕΕ, η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απαιτεί 9 κυβικά μέτρα νερού, 400 τετραγωνικά μέτρα γης, 391 κιλά πρώτων υλών και προκαλεί αποτύπωμα άνθρακα περίπου 270 κιλών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικοί έχουν καλέσει την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε να απαιτείται από τους λιανοπωλητές μόδας να συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τις περισσότερες από τις συστάσεις της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου το 2019, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης των παραγωγών ρούχων να πληρώνουν για την καλύτερη συλλογή και ανακύκλωση των ρούχων, αλλά έχει θέσει τα υφασμάτινα απόβλητα ως προτεραιότητα.

Η Ταμάρα Σίντσικ της δεξαμενής σκέψης για τη βιομηχανία της μόδας, Fashion Roundtable, δήλωσε στο BBC ότι η στρατηγική για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για τη μελλοντική νομοθεσία εκτός ΕΕ.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό τόσο για τις βρετανικές εταιρείες  όσο και για την κυβέρνηση, να είναι σε εγρήγορση όσον αφορά αυτή τη στρατηγική, καθώς η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος, και μάλιστα ο πιο στενός εμπορικός εταίρος μας για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και της μόδας», δήλωσε η Σίντσικ.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος