Facebook: Η Γερουσία ζήτησε από τον Ζούκερμπεργκ να μην διαγράψει κανένα έγγραφο που σχετίζεται με την κατάθεση της Χάουγκεν

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Μαρία Κάντγουελ κάλεσε χθες, Τρίτη 12 Οκτωβρίου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ να μην διαγράψει κανένα από τα έγγραφα που σχετίζονται με την κατάθεση της μάρτυρος δημοσίου συμφέροντος της εταιρίας Φράνσις Χάουγκεν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η κατάθεση … εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το αν το Facebook έχει παραπλανήσει την κοινή γνώμη, τις ομοσπονδιακές αρχές, αλλά και την επιτροπή», δήλωσε η γερουσιαστής.

«Η επιτροπή αυτή θα συνεχίσει την εποπτεία της και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών, τη βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων και την ενίσχυση της ομοσπονδιακής επιβολής της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των ψηφιακών βλαβών που αποτελούν αντικείμενο αυτών των ακροάσεων», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, η Κάντγουελ ζήτησε από το Facebook να κρατήσει την εσωτερική έρευνα στην οποία αναφέρεται η Χάουγκεν καθώς και την αξιολόγηση της έρευνας από την εταιρεία, τα πειράματα ή τις συστάσεις για την αλλαγή των συστημάτων κατάταξης και τα έγγραφα σχετικά με τον αντίκτυπο των πλατφορμών του Facebook σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών.

Ο εκπρόσωπος του Facebook, Άντι Στόουν, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει «κανένα απολύτως εμπορικό ή ηθικό κίνητρο να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να προσπαθήσει να προσφέρει στον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων, μια θετική εμπειρία στο Facebook».

Στην επιστολή της, η Κάντγουελ αναφέρει ότι «ο δυνητικός κίνδυνος που ενέχουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση πολωτικού περιεχομένου, αποδείχθηκε με τρομακτικές συνέπειες, από τον ρόλο που έπαιξε η πλατφόρμα του Facebook στην υποκίνηση βίας κατά των Ροχίνγκια».

Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της πλατφόρμας του Facebook στην τραγωδία των Ροχίνγκια καταδεικνύει τις φρικτές συνέπειες που μπορεί να έχει η αδυναμία αποτελεσματικού περιορισμού της διάδοσης πολωτικού περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την πρόκληση δημόσιας βλάβης».

Τον περασμένο μήνα, δικαστής των ΗΠΑ διέταξε το Facebook να δώσει στη δημοσιότητα αρχεία λογαριασμών που συνδέονται με τη βία κατά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ και τους οποίους η εταιρεία είχε κλείσει, απορρίπτοντας το επιχείρημά του για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Εμπορίου άσκησε δριμεία κριτική στο Facebook, κατηγορώντας τον Ζούκερμπεργκ ότι πιέζει για υψηλότερα κέρδη, ενώ είναι επιπόλαιος με την ασφάλεια των χρηστών, και απαίτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν τις κατηγορίες της Χάουγκεν ότι οι πλατφόρμες του Facebook βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών και ενθαρρύνουν το πολωτικό περιεχόμενο.

Ο Ζούκερμπεργκ υπερασπίστηκε την εταιρεία, λέγοντας ότι οι κατηγορίες έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους του Facebook.

ΠΗΓΗ: Reuters 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος