Ευθυγράμμιση Ευρωπαίων-Τραμπ στην πίεση προς τη Ρωσία για εκεχειρία 30 ημερών – Ποια θέση εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη

Μία επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς και το αποτέλεσμά της «τελεσίγραφο» στη Μόσχα να συμφωνήσει μέχρι τη Δευτέρα σε κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον για 30 μέρες, την εποπτεία της οποίας θα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είμαστε ξεκάθαροι και οι 5 ηγέτες εδώ και όλοι οι ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη της συμμαχίας των προθύμων, για μια άνευ όρων κατάπαυση πυρός, απορρίπτοντας τους όρους του Πούτιν, και ξεκάθαροι ότι αν γυρίσει την πλάτη στην ειρήνη θα απαντήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ. 

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει στο δρόμο της ειρήνης, γρήγορα και εποικοδομητικά. Δεχόμαστε την πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη και δίχως όρους κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησαν μάλιστα τη Ρωσία με νέες πιο σκληρές κυρώσεις αν δεν σταματήσει τις εχθροπραξίες. Μακρόν, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ και Ζελένσκι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του δίνοντας στη δημοσιότητα τη σχετική φωτό.

«Σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας, συμφωνήσαμε πως θα επιβληθούν εκτεταμένες κυρώσεις, συντονισμένες μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες μετείχαν με τηλεδιάσκεψη στη συζήτηση για την ειρήνη, μεταξύ τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στη διάρκειά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Χάρηκα πολύ που συμμετείχα στο κάλεσμα των ηγετών για την Ουκρανία. Χρειαζόμαστε μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, ως πρώτο βήμα για μια δίκαιη και διαρκή ειρηνευτική συμφωνία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ πάντως εξακολουθεί να θέτει όρους, τονίζοντας ότι πλέον η Ρωσία έχει συνηθίσει τις κυρώσεις και ξέρει πώς να αντιμετωπίσει όποιο αντίκτυπο έχουν. Η αναστολή εξοπλισμού του Κιέβου για το Κρεμλίνο είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Όταν μιλάμε για κατάπαυση, τι θα γίνει με την αποστολή όπλων που φτάνουν καθημερινά από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από το Κίεβο, λίγο πριν πάρουν μέρος στη διάσκεψη οι τέσσερις ηγέτες είχαν ανακοινώσει πως προχωρά και το σχέδιο για αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία σε περίπτωση μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Τελεσίγραφο Ευρωπαίων στον Πούτιν με τις «ευλογίες» Τραμπ

Απόλυτη είναι η ταύτιση απόψεων του Αμερικάνου Προέδρου με τους Ευρωπαίους ηγέτες – για πρώτη φορά από την έναρξη των διαπραγματεύσεων – και στο θέμα της εκεχειρίας και στην αναγκαιότητα σκληρών κυρώσεων αν η Μόσχα δεν συμφωνήσει.

Ούτως η άλλως είχαμε παρατηρήσει ότι ο Πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Βανς είχαν υιοθετήσει πιο σκληρή στάση το τελευταίο διάστημα απέναντι στον Πούτιν καθώς στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως καταλαβαίνουν πια ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι το βασικό εμπόδιο στην επίτευξη ειρήνης.

Η απόφαση του Τραμπ να συντονιστεί και να συνασπιστεί σε αυτή την φάση με τους ευρωπαίους στέλνει ένα σπάνιο μήνυμα διατλαντικής ενότητας, το οποίο βέβαια δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων επιτυγχάνει τον στόχο άσκησης μέγιστης πιέσεις στην Μόσχα, η οποία όμως έχει αποδειχθεί ανθεκτική σε κάθε είδους πίεση από όπου και αν προέρχεται.

Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Οι εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι-Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που συνετέλεσαν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να φέρει και πάλι στο προσκήνιο πάγιες ελληνικές θέσεις, θέσεις που επαναλαμβάνει τόσο στα Συμβούλια Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει με ομολόγους του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, καθώς και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή μιας άνευ όρων εκεχειρίας 30 ημερών, όπως προτείνεται από κοινού τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Οι εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνάντησης που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα στη Ρώμη με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος