Το Ισραήλ δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκεχειρία του με τη Χεζμπολάχ παραβιάστηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις λιβανέζικων πηγών ασφαλείας ότι ισραηλινά άρματα μάχης επιτέθηκαν σε έξι περιοχές στο νότιο Λίβανο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εκεχειρία που επιτεύχθηκε μετά από περισσότερο από έναν χρόνο μαχών.
Η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με σκοπό να επιτρέψει στους ανθρώπους και στις δύο χώρες να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις παραμεθόριες περιοχές που καταστράφηκαν από 14 μήνες μαχών.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκε αφού, όπως είπε, ύποπτοι, ορισμένοι με οχήματα, έφτασαν σε διάφορες περιοχές στη νότια ζώνη.
Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Χασάν Φαντλάλαχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιτέθηκε σε ανθρώπους που επέστρεφαν στα χωριά τους στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός προέτρεψε τους κατοίκους των πόλεων κατά μήκος της συνοριακής λωρίδας να μην επιστρέψουν ακόμη για τη δική τους ασφάλεια.
Ισραηλινά πυρά αρμάτων μάχης έπληξαν έξι περιοχές εντός της εν λόγω συνοριακής λωρίδας το πρωί της Πέμπτης, πλήττοντας τις πόλεις Μάρκαμπα, Ουαζάνι και Κφαρσούμπα, Κιγιάμ, Τάιμπε και τις γεωργικές πεδιάδες γύρω από το Μαρτζαγιούν, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης και λιβανέζικες πηγές ασφαλείας.
Όλες οι περιοχές βρίσκονται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τη Γαλάζια Γραμμή που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ. Μία από τις πηγές ασφαλείας ανέφερε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Μαρκάμπα.
Λιβανέζικες οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους κοντά στα νότια σύνορα προσπάθησαν να επιστρέψουν για να ελέγξουν τις περιουσίες τους. Αλλά τα ισραηλινά στρατεύματα παραμένουν σταθμευμένα εντός του Λιβάνου σε πόλεις κατά μήκος των συνόρων και οι δημοσιογράφοι του Ρόιτερς άκουσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης να πετούν πάνω από τμήματα του νότιου Λιβάνου.
Η συμφωνία, ένα σπάνιο διπλωματικό κατόρθωμα σε μια περιοχή που μαστίζεται από συγκρούσεις, έθεσε τέλος στην πιο θανατηφόρα αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εδώ και χρόνια. Αλλά το Ισραήλ εξακολουθεί να πολεμά τον άλλο μεγάλο εχθρό του, την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν να πάρουν έως και 60 ημέρες για να αποσυρθούν από το νότιο Λίβανο, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις
Από την πρώτη στιγμή Ισραήλ και Χεζμπολάχ προειδοποιούσαν πως θα αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας.
“Έργο του Ισραηλινού στρατού είναι η εφαρμογή της εκεχειρίας. Ο ισραηλινός στρατός ενεργεί προσεκτικά. Οποιαδήποτε παραβίαση θα αντιμετωπιστεί με πυρά” τόνισε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι.
“Οι ένοπλοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων πέρα από τα σύνορα του Λιβάνου «με το χέρι στη σκανδάλη»” προειδοποιεί η Χεζμπολάχ.
Την εφαρμογή της συμφωνίας την οποία ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε αχτίδα ελπίδας, θα επιτηρούν Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες.
“Φυσικά θα πρέπει να παρακολουθούμε (την πορεία της εκεχειρίας) και να την εφαρμόζουμε καθημερινά. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, μαζί με τους άλλους συμμάχους μας, δεσμεύονται να βοηθήσουν να γίνει αυτό. Και φυσικά, στο τέλος της ημέρας, όπως αναφέρει η συμφωνία, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα” δήλωσε ο Σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Λίβανος: Η Βουλή παρέτεινε τη θητεία του αρχηγού του στρατού
Εξάλλου, το κοινοβούλιο του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέτεινε κατά ένα χρόνο τη θητεία του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού, και αναμένεται να συνέλθει στις 9 Ιανουαρίου προκειμένου να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο αρχηγός του στρατού Ζοζέφ Αούν επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί τον Ιανουάριο. «Η Βουλή ενέκρινε την παράταση της θητείας του στρατηγού Ζοζέφ Αούν» για ένα έτος, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI. Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου διεξήχθη λίγο μετά την ανακοίνωση του προέδρου του Ναμπίχ Μπέρι ότι συγκαλεί κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 9 Ιανουαρίου.
Αφότου έληξε η θητεία του προέδρου Μισέλ Αούν στις 31 Οκτωβρίου 2022, οι διαφορές ανάμεσα στην ισχυρή Χεζμπολάχ, που είναι και πολιτικό κόμμα, και τους αντιπάλους της εμπόδιζαν την εκλογή αρχηγού του κράτους, καθώς κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν διέθετε πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο Γάλλος ειδικός απεσταλμένος για τον Λίβανο Ζαν-Ιβ Λεντριάν που έφθασε χθες, Τετάρτη, το βράδυ στη Βηρυτό, παρακολούθησε ένα μέρος της συνεδρίασης του κοινοβουλίου και συναντήθηκε με τον Ναμπίχ Μπέρι, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Βουλής.
Ο κ. Λεντριάν που ήρθε για «επανεκκινήσει το θέμα της εκλογής προέδρου και της ανάγκης μεταρρυθμίσεων για μια σταθερή ανόρθωση της χώρας» σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους κυριότερους Λιβανέζους αξιωματούχους.
Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος