Ευρωβουλή: Δίκαιη και ισότιμη κοινωνική προστασία για τους εργαζόμενους σε Online πλατφόρμες

Οι άνθρωποι που εργάζονται για ψηφιακές πλατφόρμες όπως και σε υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων θα πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους  υπόλοιπους εργαζόμενους, τονίζει σε ψήφισμα του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπογραμμίζει πως όσοι εργάζονται για διαδικτυακές πλατφόρμες συχνά κατηγοριοποιούνται λανθασμένα ως αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και άλλα εργασιακά δικαιώματα χάνεται. Προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η έλλειψη ασφάλειας δικαίου, το Κοινοβούλιο προτείνει ότι το βάρος της απόδειξης σε περίπτωση νομικών διαδικασιών, δεν θα πρέπει να την έχουν πλέον οι εργαζόμενοι αλλά οι εργοδότες που θα πρέπει να  αποδείξουν στο μέλλον ότι δεν υπάρχει σχέση εργασίας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Στρασβούργο ζητά ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που θα προσφέρει στους ανθρώπους που εργάζονται για ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας το ίδιο επίπεδο κοινωνικής προστασίας με τους εργαζόμενους της ίδιας κατηγορίας που δεν εργάζονται για πλατφόρμες. Αυτές περιλαμβάνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, την ευθύνη των πλατφορμών για την υγεία και την ασφάλεια και το δικαίωμα διαπραγμάτευσης δίκαιων συνθηκών εργασίας μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 Ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον εργασίας

Το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει παράλληλα ότι η εργασία στην πλατφόρμα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δίνει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές. Ωστόσο, ανησυχούν για τις κακές συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν συχνά οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες.

Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες εκτίθενται συχνά σε αυξημένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια, όπως τροχαία ατυχήματα ή τραυματισμοί από μηχανές, θα πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Όσοι εμπλέκονται σε υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης πρέπει να έχουν εγγυημένη ασφάλεια ατυχήματος.

 Διαφανείς αλγόριθμοι

Απαιτείται επίσης από τους εργαζόμενους της πλατφόρμας να έχουν δικαίωμα σε διαφανείς, χωρίς διακρίσεις και ηθικούς αλγόριθμους. Οι αλγοριθμικές λειτουργίες όπως η ανάθεση εργασιών, οι βαθμολογίες, οι τιμές και οι διαδικασίες απενεργοποίησης πρέπει πάντα να εξηγούνται με κατανοητό τρόπο και να κοινοποιούνται με σαφήνεια. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι αλγόριθμοι. Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες πρέπει επίσης πάντα να εποπτεύονται από άτομα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος