Ευρώπη: Οι υψηλές θερμοκρασίες «έκλεισαν» τα χιονοδρομικά κέντρα

Array

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να καταγράφουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες όλων των εποχών και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Πολλές χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο βίωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τις πρώτες μέρες του 2023 και τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου ποτέ.

Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, αποτυπώνονται και στις περιοχές που συνήθως είναι χιονισμένες αυτή την εποχή, όπως οι Άλπεις και τα Πυρηναία. Ο ζεστός καιρός είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη χιονόπτωσης στα βουνά, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλά χιονοδρομικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη, όπως αναφέρει το Euronews. Χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και η Τσεχία, βίωσαν κύμα καύσωνα τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Η έλλειψη χιονιού είναι πιθανό να επιδεινώσει τις συνθήκες ξηρασίας αργότερα μέσα στο έτος, καθώς το χειμερινό χιόνι στα ευρωπαϊκά βουνά, όπως οι Άλπεις, αποτελεί σημαντική φυσική «αποθήκη νερού».

Οι ειδικοί λένε ότι η φετινή έλλειψη χιονιού είναι προάγγελος για το μέλλον, καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,1 βαθμό Κελσίου με την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και την κτηνοτροφία. Με τη σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, οι καύσωνες που παλαιότερα συνέβαιναν ανά 50 χρόνια έχουν ήδη γίνει πέντε φορές πιο πιθανοί. Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου- ένα όχι και τόσο απίθανο σενάριο τέτοια κύματα καύσωνα θα γίνουν 40 φορές πιο πιθανά.

ΠΗΓΗ: DW

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος