Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Την ερχόμενη Τετάρτη η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την απειλή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας

Η στρατιωτική απειλή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Ό Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοσεπ Μπορελ θα ενημερώσει την Ολομέλεια με όλα τα νεότερα στοχιεία, μια μέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Μόσχα.

Ήδη από τις 30 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία εννέα ευρωβουλευτών, με επικεφαλής τους προέδρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, επισκέφθηκε την Ουκρανία . Κατά την επίσκεψή τους, εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξη για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τις δικές της ρυθμίσεις και συμμαχίες ασφαλείας.

Εκτός από τη συζήτηση για την απειλή της Ρωσίας για την Ουκρανία, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης τις ετήσιες εκθέσεις του Κοινοβουλίου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και θα υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ΕΕ ως παγκόσμιου παράγοντα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Σε ξεχωριστή επείγουσα ψηφοφορία σήμερα Δευτέρα, το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει για ένα μακροοικονομικό δάνειο 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης το 2022. Το δάνειο χρησιμεύει ως «ταχεία υποστήριξη σε μια κατάσταση οξείας κρίσης και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τη χώρα», σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος