Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Θέσπιση Ευρωπαϊκού καθεστώτος καλλιτέχνη

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

 Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις συνθήκες εργασίας και τα ελάχιστα πρότυπα για όλους τους καλλιτέχνες ενέκρινε σήμερα σε ψήφισμα της η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επιτροπή προτείνει την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός «Ευρωπαϊκού καθεστώτος καλλιτέχνη», ορίζοντας ένα κοινό πλαίσιο για τις συνθήκες σε όλη την ΕΕ σεβόμενοι πλήρως τις ικανότητες των κρατών μελών στην αγορά εργασίας και την πολιτιστική τους πολιτική.

Οι διαφορές στην εθνική νομοθεσία σχετικά με το νομικό καθεστώς των καλλιτεχνών και η διασυνοριακή αναγνώρισή του, εμποδίζουν μέχρι στιγμής τη συνεργασία και την κινητικότητα. Στο εγκεκριμένο κείμενο, καλούνται τα κράτη μέλη και η Επιτροπή να άρουν όλα τα εμπόδια στη διασυνοριακή κινητικότητα, αναθεωρώντας, εάν χρειάζεται, τις διοικητικές απαιτήσεις για τις θεωρήσεις, τη φορολογία και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και την αναγνώριση της εκπαίδευσης που βασίζεται στις τέχνες. Ζητείται επίσης η συγκρότηση ενός ειδικού προγράμματος για την κινητικότητα των νέων δημιουργών και καινοτόμων.

Οι καλλιτέχνες εκτίθενται σύμφωνα με την Επιτροπή Παιδεία και Πολιτισμού σε αθέμιτες πρακτικές από κυρίαρχες ψηφιακές πλατφόρμες ροής, όπως ρήτρες εξαγοράς που στερούν τους συγγραφείς από τα δικαιώματά τους. Για να διορθωθεί αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό έχουν πρόσβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να επιβάλλουν επειγόντως την προστασία των έργων και των δημιουργών τους στην εθνική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν επιπλέον τα κράτη μέλη να προωθήσουν και να υπερασπιστούν την καλλιτεχνική ελευθερία προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα καλλιτεχνικές δημιουργίες. Προτρέπουν την Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες της ΕΕ που δεν τηρούν αυτές τις ελευθερίες.

Το ψήφισμα αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη δεύτερη σύνοδο του Οκτωβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος