Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Σημαντικότερος από ποτέ ο έλεγχος των επιδόσεων της Ευρώπης

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Σε τέσσερις στρατηγικούς τομείς όπως την οικονομική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, την ανθεκτικότητα σε απειλές για την ασφάλεια της ΕΕ και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους και τις δημοσιονομικές πολιτικές και τα δημόσια οικονομικά στην Ένωση εστιάζει  το πρόγραμμα εργασίας 2022+ του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τις οποίες προβλέπεται να δημοσιευθούν 79 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις.

Δεκαέξι από αυτές τις εκθέσεις θα πραγματεύονται ζητήματα που άπτονται της απόκρισης της ΕΕ στην COVID-19, όπως η προμήθεια εμβολίων, και θα αναφέρονται σε μια σειρά ελέγχων σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (την πρωτοβουλία «Next-Generation EU») που συγκροτήθηκε προκειμένου να διευκολύνει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) που δημοσίευσε την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2021 υπογραμμίζει ότι καθώς αυτή τη στιγμή τα κράτη μέλη βρίσκονται αντιμέτωπα με αναπάντεχες προκλήσεις, το ΕΕΣ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, αναδεικνύοντας τις πτυχές των ενωσιακών δράσεων που είναι αποτελεσματικές, εφιστώντας την προσοχή σε αυτές που έχουν περιθώριο βελτίωσης και προτείνοντας ουσιαστικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την ΕΕ να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό της. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η ΕΕ έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει προηγούμενες προσπάθειες που έχει καταβάλει για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και να εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες της αποφέρουν αποτελέσματα.

Το 2021, οι ελεγκτές της ΕΕ εξακολούθησαν να εργάζονται εντός των ορίων που επέβαλαν οι ταξιδιωτικοί και υγειονομικοί περιορισμοί λόγω της COVID-19. Παρόλο που οι δυνατότητες για επιτόπιους ελέγχους περιορίστηκαν και πάλι σημαντικά, οι ελεγκτές προσαρμόστηκαν στη νέα κατάσταση, έκαναν αμέσως αλλαγές στις μεθόδους εργασίας τους και εξοικειώθηκαν γρήγορα με νέα εργαλεία, ώστε να μπορούν να παρέχουν μια αποτελεσματική υπηρεσία δημόσιου ελέγχου στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου, οι ελεγκτές της ΕΕ κατέληξαν εγκαίρως σε χρήσιμα συμπεράσματα και διατύπωσαν συγκεκριμένες και εύστοχες συστάσεις. Το 2021, το ΕΕΣ δημοσίευσε 55 εργασίες του, μεταξύ των οποίων 32 ειδικές εκθέσεις και επισκοπήσεις αναφερόμενες σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στους διάφορους τομείς δαπανών και πολιτικής. Τα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι ελεγκτές ήταν ενδεικτικά η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) και η κλιματική αλλαγή, η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η ηλεκτροκίνηση, η Frontex, η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, η ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, η βιώσιμη χρηματοδότηση, το ξέπλυμα χρήματος και η παραπληροφόρηση. Δημοσίευσαν επίσης δύο έγγραφα που συνδέονταν με την COVID-19: μία επισκόπηση που αφορούσε την απόκριση της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας και μία έκθεση ελέγχου σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος