Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μία παραβίαση της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την Ελλάδα το 2021

Τουλάχιστον 536 αιτήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα το 2021, εξέτασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το ενημερωμένο «Προφίλ χωρών» που δόθηκε στην δημοσιότητα και  περιέχει γεγονότα, αριθμούς και περιλήψεις βασικών υποθέσεων και για τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης

Από αυτές οι 521 αιτήσεις κυρήχθηκαν ως απαράδεκτες ή διαγράφηκαν από το πινάκιο, ενώ εκδόθηκαν 13 αποφάσεις που αφορούσαν 15 αιτήσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε μία παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πάνω από μισές αποφάσεις αφορούσαν το άρθρο 6 που σχετίζεται με το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση, είτε με τη διάρκεια της διαδικασίας, που σημειώνεται στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, είτε για το δίκαιο των διαδικασιών.

Αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία σε  

2019

 

2020

 

2021

Αιτήσεις         που υποβλήθηκαν σε δικαστικό σχηματισμό 345 657 912
Κοινοποιήθηκαν στην  κυβέρνηση 123 182 330
Αποφάσεις αιτήσεων 328 351 536
– Κηρύσσεται απαράδεκτη ή διαγράφεται (Ενιαίος Δικαστής) 199 237 466
– Κηρύσσεται απαράδεκτη ή διαγράφεται (επιτροπή) 88 82 52
– Κηρύσσεται απαράδεκτη ή διαγράφεται (τμήμα) 15 2 3
– Εκδόθηκε απόφαση 26 30 15

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου που οδήγησαν σε μεταρρυθμίσεις

Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι αποφάσεις του Δικαστηρίου οδήγησαν την Ελλάδα σε διάφορες μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις.

Όσον αφορά την εισαγωγή προληπτικών και αντισταθμιστικών ένδικων μέσων για τη διάρκεια της διαδικασίας, έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιταχυνθεί και να απλοποιηθεί το δικαστικό σύστημα διαδικασιών αλλά και να προβλέπει επιδίκαση αποζημίωσης για υπερβολικά μακροχρόνιες διαδικασίες. Έχουν μεταρρυθμιστεί οι διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της διαδικαστικής τυπικότητας και επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Σε σχέση με την ενίσχυση της ελευθερίας της συνείδησης και της θρησκείας, τα άτομα που αρνούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία λόγω ιδεολογικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων έχουν το δικαίωμα να εκτελούν πολιτική ή άοπλη υπηρεσία αντί για Στρατιωτική θητεία. Αυτό το δικαίωμα έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα.

Θρησκευτικές πεποιθήσεις

Οι κατηγορούμενοι δεν χρειάζεται πλέον να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε ποινικές διαδικασίες. Μπορούν είτε να δώσουν θρησκευτικό όρκο είτε να κάνουν μια επίσημη δήλωση. Έχουν εγκριθεί νομοθετικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση προστασία για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Παράλληλα έχουν θεσπιστεί μέτρα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Έτσι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση της εγγραφής των παιδιών Ρομά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συμπεριλαμβάνοντας τα στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ιδίως μέσα από μια νέα εκπαιδευτική πολιτική.

Επιπλέον νόμος επιτρέπει πλέον στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν συμβάσεις συμβίωσης για εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης όλων των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης για βελτιωμένη προστασία της ιδιοκτησίας. Ο νέος Κώδικας Απαλλοτριώσεων προβλέπει επαρκή μηχανισμό αποζημίωσης και ορίζει αυστηρές προθεσμίες για τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης.

Συνθήκες κράτησης

Τέλος σημειώθηκαν βελτιώσεις στις συνθήκες και τη διάρκεια της κράτησης. Έτσι άτομα που κρατούνται από την αστυνομία ή περιμένουν δίκη ή απέλαση μπορούν τώρα να κρατούνται μόνο για την περίοδο που είναι απολύτως απαραίτητη, δηλαδή για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Η νομοθεσία έχει επίσης βάλει τέλος στην πρακτική της κράτησης καταδίκων σε αστυνομικά τμήματα για πάνω από ένα μήνα.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος