Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων: Αυξάνεται η ενεργειακή φτώχεια στην Ευρώπη

Ανταπόκριση: Στρασβούργο, Κώστας Δαβάνης

Καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά για την θέρμανση τους αυτό το χειμώνα, τονίζει μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

Τα ποσοστά

Έτσι από την πρώτη μέρα του φθινοπώρου και με τον χειμώνα να πλησιάζει, το 15% των φτωχών εργαζομένων στην Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση τους. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Κύπρο με 45,6%, τη Βουλγαρία 42,8% τη Λιθουανία 34,5%, ενώ ακολουθούν η  Πορτογαλία 30,6%, η Ελλάδα με 28,7% και η Ιταλία με 26,1%

Η μεγαλύτερη αύξηση της ενεργειακής φτώχειας καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης στην Κροατία με 16,5% ποσοστιαίες μονάδες από το 2009, την Κύπρο με 10%, τη Λιθουανία με 7,9%, την Σλοβακία με 7,8%, την Ισπανία με 6% και την Ιταλία με 5,2%.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια εισάγοντας ένα «όριο ευπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και ότι οι εργαζόμενοι δεν θα πληρωθούν λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους.

Οι κατώτατοι μισθοί

Επί του παρόντος, 20 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μεν νόμιμους κατώτατους μισθούς αλλά απαιτούνται επίσης τροπολογίες για να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις σε όλη την Ευρώπη ως ο καλύτερος τρόπος επίτευξης πραγματικά δίκαιης αμοιβής.

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία της έρευνας βασίζονται σε μικροδεδομένα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που αναλύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων. Τα στοιχεία αναφέρονται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου εισοδήματος. Δεν περιλαμβάνουν εκείνους που κερδίζουν κάτω από το 50% του εθνικού μέσου μισθού, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος