Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της «Ε3» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σύνοψη
  • Τετ α Τετ Ιρανού ΥΠΕΞ με ομολόγους του Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας στη Γενεύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, που αποτελούν τη λεγόμενη ομάδα «Ε3», καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΕΕ Κάγια Κάλας συναντώνται σήμερα Αμπάς Αραγτσί στη Γενεύη. Αντικείμενο της συνάντησης είναι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι προοπτικές ενός νέου κύκλου διαπραγμάτευσής του.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς


Πριν τη συνάντηση με τον Αραγτσί το μεσημέρι οι τρεις ευρωπαίοι υπουργοί και η εκπρόσωπος της ΕΕ, θα έχουν συνάντηση στην αντιπροσωπεία της Γερμανίας στα ΗΕ στη Γενεύη.

Η πρωτοβουλία εξελίσσεται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ. «Εάν υπάρξει μία σοβαρή και διαφανής διάθεση του Ιράν να συνεργαστεί, τότε υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να αποτραπεί μία περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Στόχος των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, είναι να αποσπάσουν από το Ιράν δεσμεύσεις και εγγυήσεις ότι θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο για πολιτικούς, ειρηνικούς σκοπούς. Ο σχεδιασμός είναι, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών να ακολουθήσει ένας δομημένος διάλογος σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Βάση των συνομιλιών είναι ουσιαστικά η συμφωνία του 2015, στην οποία είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο οι Ευρωπαίοι αλλά αποχώρησε από αυτήν το 2018 ο Ντόναλντ Τράμπ στην πρώτη του θητεία.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ότι η σημερινή πρωτοβουλία είναι μία νέα σοβαρή προσπάθεια διαπραγμάτευσης με το Ιράν, την οποία θα πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη η Τεχεράνη.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Ο Μερτς εξέφρασε κατανόηση για την απειλή που αντιμετωπίζει το Ισραήλ και τόνισε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να σταματήσει και να αποκλιμακωθεί η κρίση. Συζητήθηκε επίσης ο πόλεμος στη Γάζα. Ο Μερτς παρέπεμψε στην απόφαση της συνόδου κορυφής της G7 στον Καναδά τη Δευτέρα, που ζητά κατάπαυση του πυρός.

Αυτοί είναι εντελώς διαφορετικοί τόνοι από εκείνους του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, ότι το Ισραήλ με τους βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν «κάνει τη βρώμικη δουλειά για όλους μας».

Διαφορετικούς τόνους χρησιμοποίησε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ μιλώντας στην εκπομπή “Maischberger” του ARD για την απειλή από το Ιράν, η οποία επηρεάζει όχι μόνο το Ισραήλ, «αλλά και μας». Το Ιράν πρόσφατα επιβράδυνε το πυρηνικό του πρόγραμμα, πρόσθεσε, αλλά ο εμπλουτισμός «αναμφίβολα συνεχίζεται» και είναι «σημαντικά πάνω από τα μη στρατιωτικά επίπεδα».

Ο Υπουργός Καγκελαρίας Τόρστεν Φράι, επιχειρώντας να περιορίσει τις εντυπώσεις της φρασεολογίας του Μερτς είπε ότι ο καγκελάριος διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας ένα τρομοκρατικό καθεστώς, όπως αυτό της Τεχεράνης να κατέχει πυρηνικά όπλα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος