Εβδομαδιαία προθεσμία στη Σερβία για ρύθμιση της λειτουργίας του ρωσικής ιδιοκτησίας διυλιστηρίου NIS

Προθεσμία προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό σε καύσιμα από το σερβικό διυλιστήριο της ρωσικής ιδιοκτησίας NIS χωρίς εθνικοποίησή της, έχει λάβει η Σερβία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει πλήρη ρωσική αποεπένδυση από την NIS, η οποία λειτουργεί το μοναδικo διυλιστήριο της Σερβίας, και χθες, Σάββατο, έδωσε διορία τριών μηνών στους ιδιοκτήτες της εταιρίας μέχρι να βρουν αγοραστή.

Τράπεζες έχουν παγώσει συναλλαγές της NIS και αξιωματούχοι προβλέπουν πως το σερβικό διυλιστήριο διαθέτει αρκετό πετρέλαιο για να λειτουργήσει μόνο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες επτά ημέρες, το διυλιστήριο πρέπει να λειτουργεί», δήλωσε σήμερα ο Βούτσιτς σε κυβερνητική συνεδρίαση που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Βούτσιτς είπε πως η Σερβία θέλει να αποφύγει την εθνικοποίηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και είναι έτοιμη να κάνει μια προσφορά σε υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή της αγοράς για την εταιρία στην περίπτωση που οι ρωσικές διαπραγματεύσεις με εταίρους στην Ασία και την Ευρώπη τους οποίους δεν κατονόμασε αποτύχουν.

Οι ρωσικές Gazprom Neft και Gazprom ελέγχουν μαζί μερίδιο 56% στην NIS και έχουν ενημερώσει την υπηρεσία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων στην αλλοδαπή (OFAC) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για την προθυμία τους να μεταβιβάσουν τον έλεγχο σε τρίτο μέρος.

Ο υπουργός Οικονομικών Σίνισα Μάλι προειδοποίησε σήμερα ότι παρατεταμένες κυρώσεις σε βάρος της NIS μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη, την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις ξένες επενδύσεις στη Σερβία. Η Gazprom Neft ελέγχει το 44,9% της NIS και η Gazprom το 11,3%, ενώ στη Σερβία ανήκει το 29,9% με το υπόλοιπο να ανήκει σε μικρομετόχους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Σχετική είδηση: Τρίμηνη αναστολή κυρώσεων στην πετρελαϊκή εταιρία ΝΙS στη Σερβία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος