Eurostat: Άνοδος των τιμών ενέργειας κατά 25% στη ζώνη του ευρώ το 2021 

Υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Eurostat, σε ποσοστό 115% οι τιμές εισαγωγής ενέργειας στη ζώνη του ευρώ στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, ενώ οι εγχώριες τιμές παραγωγού ενέργειας αυξήθηκαν επίσης σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα  και σε ποσοστό 73%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη σχετική σταθερότητα των τιμών για τις τιμές εισαγωγής ενέργειας μεταξύ 2010 και 2019 και ειδικότερα με το 2020, οπότε οι τιμές μειώθηκαν κατά 31% με βάση και τη σχετικά χαμηλή ετήσια αύξηση των τιμών εγχώριου παραγωγού ενέργειας κατά 0,9% μεταξύ 2010 και 2019.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία η πρόσφατη αύξηση των τιμών αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη. Οι τιμές εισαγωγής ενέργειας, αν και μάλλον ασταθείς, δεν μεταβλήθηκαν περισσότερο από 30% περίπου κατά τη διάρκεια ενός έτους στο παρελθόν. Οι τιμές εγχώριου παραγωγού δεν μεταβλήθηκαν περισσότερο από 10% περίπου ετησίως.

Αποτέλεσμα των εξελίξεων ήταν οι τιμές καταναλωτή για ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα να αυξηθούν κατά 25% μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος