Europol: Στη φάκα εγκληματική ομάδα που ανατίναζε ΑΤΜ

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

 Οργανωμένη εγκληματική ομάδα που ειδικεύονταν σε επιθέσεις με εκρηκτικά εναντίον τραπεζικών μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης εξάρθρωσε η Europol, ύστερα από συνεργασία μιας κοινής αστυνομικής ομάδας των ολλανδικών και των γερμανικών αρχών. η οποία συνέλαβε συνολικά 9 άτομα ως αποτέλεσμα της 18μηνης έρευνας που συντονίστηκε από την Europol και την Eurojust.

Οι εννέα δράστες που συνδέονται με τουλάχιστον 15 επιθέσεις σε ATM στη Γερμανία, επεξεργαζόταν αναλυτικά τεχνικά σενάρια για τον τρόπο ανατίναξης των μηχανημάτων, για τα οποία χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανυποψίαστους πολίτες. Κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας δοκιμαστικής έκρηξης, σκοτώθηκε ένας από τους δράστες, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Η εντατική έρευνα και η εξάρθρωση

Η έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν οι αρχές  της γερμανικής πόλης Όσναμπρουκ παρατήρησαν ασυνήθιστες και ύποπτες παραγγελίες μηχανημάτων ΑΤΜ από μια γερμανική εταιρεία. Ακολούθησε παρακολούθηση, η οποία οδήγησε τους ερευνητές καταρχήν στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου ένας 29χρονος και η 24χρονη συνεργός του διατηρούσαν παράνομο εκπαιδευτικό κέντρο για επιθέσεις και ληστείες ενάντια σε ΑΤΜ. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό η Europol, το ζευγάρι παράγγελνε διαφορετικά μοντέλα ΑΤΜ και πραγματοποιούσε δοκιμές για το πώς να τα ανατινάξει πιο αποτελεσματικά.

Τα δυο αυτά άτομα, συνδέθηκαν πολύ γρήγορα από τις αρχές, με τις 15 επιθέσεις σε ATM στη Γερμανία, όπου η συνολική λεία και υλική ζημιά, εκτιμάται σε περίπου 2.150.000 ευρώ.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίστηκε όμως με σειρά αστυνομικών εφόδων στις 28 Σεπτεμβρίου, στις οποίες συμμετείχαν και δύο ειδικοί εμπειρογνώμονες της Europol. Σε επτά έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια στην Ολλανδία, στο τρίγωνο Ουτρέχτης, Άμστερνταμ και Χάγης, συνελήφθησαν επιπλέον τρία άτομα τα οποία βρίσκονται υπό κράτηση στην Ολλανδία και πρόκειται να εκδοθούν στη Γερμανία.

Ειδική διασυνοριακή ομάδα έρευνας

Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα  της υπόθεσης, συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021 Κοινή Ομάδα Ερευνών μεταξύ των ολλανδικών και των γερμανικών αρχών με τη βοήθεια και τη χρηματοδότηση της Eurojust. Επιπλέον, ο Οργανισμός οργάνωσε τη δικαστική συνεργασία και υποστήριξε στην εκτέλεση ευρωπαϊκών ενταλμάτων έρευνας.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε μια επιχειρησιακή ομάδα συνεργασίας μεταξύ της Europol, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών για την έρευνα, την ανάλυση των δεδομένων και των ευρημάτων, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 επιχειρησιακές συναντήσεις στην Europol, ώστε να προετοιμαστούν οι τελικές φάσεις των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Οι επιθέσεις με εκρηκτικά εναντίον ΑΤΜ έχουν δημιουργήσει μια αυξανόμενη ανησυχία, καθώς συχνά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανυποψίαστων πολιτών. Προκειμένου να αποτραπεί και να αντιμετωπιστεί αυτό το είδος της εγκληματικότητας, συμφωνήθηκε ότι προέχει η στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και του κλάδου πώλησης των ΑΤΜ, όπου η  Europol και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος επεξεργάστηκαν μια σειρά συστάσεων για την πρόληψη φυσικών επιθέσεων κατά ΑΤΜ, οι οποίες θα κοινοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος