Europol: Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο που διένειμε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα στο Dark Web

Αστυνομικές έρευνες της Γαλλικής Συνοριακής Αστυνομίας και της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας, με την υποστήριξη της Europol, οδήγησαν στην εξάρθρωση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που συμμετείχε στην προμήθεια και διανομή πλαστών εγγράφων ταυτότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν κατά την διάρκεια των ερευνών σε εξι σπίτια, τουλάχιστον 17 συλλήψεις.

Οι κατασχέσεις περιλαμβάναν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (υπολογιστές, smartphone και συσκευές αποθήκευσης), πλαστά και γνήσια έγγραφα ταυτότητας και φωτοαντίγραφα εγγράφων ταυτότητας, πιστοποιητικά εργασίας, διοικητικά έγγραφα, κάρτες πληρωμής και μετρητά.

Πως δρούσε το δίκτυο

Το εγκληματικό δίκτυο διένειμε πλαστές ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Τα έγγραφα χρησιμοποιούνταν από άλλους εγκληματίες που εμπλέκονται στη λαθραία διακίνηση μεταναστών προς τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες όπως εγκλήματα ιδιοκτησίας, εμπορία ανθρώπων και διακίνηση ναρκωτικών. Το εγκληματικό δίκτυο συμμετείχε άμεσα σε δραστηριότητες λαθρεμπορίας μεταναστών και υλικοτεχνικές διευθετήσεις με κόστος που ξεκινούσε από 8.000 ευρώ ανά άτομο.

Πλαστά έγγραφα στο dark web

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, που κατάγονται κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δρούσαν σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Γεωργία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ισπανία. Το εγκληματικό δίκτυο διένειμε σε μεγάλο βαθμό τα πλαστά έγγραφα στο dark web, αλλά και σε εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Παραποιήθηκαν κυρίως γαλλικές, ρουμανικές, γεωργιανές, λιθουανικές και πολωνικές ταυτότητες. Παραποιήθηκαν επίσης άδειες παραμονής, άδειες οδήγησης, έγγραφα κυκλοφορίας οχημάτων και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν φωτογραφίες εγγράφων, οχημάτων και δελτίων μεταφοράς χρημάτων. Οι αναλυτές της Europol μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες από αυτήν την υπόθεση για να αποκαλύψουν πολλούς δεσμούς με άλλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, βάσει πληροφοριών που είχαν ήδη.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος