Europol: Εξαρθρώθηκε δίκτυο βαρόνων κοκαΐνης ύστερα από αστυνομικές επιχειρήσεις στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Στον εντοπισμό και την απαγγελία κατηγοριών βαρόνων ναρκωτικών που εισάγουν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην ΕΕ κατέληξαν οι κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις της βελγικής, Ολλανδικής και Γερμανικής Αστυνομίας  που συντονίστηκαν από την Europol.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε στόχο την ευρωπαϊκή και τη νοτιοαμερικανική υποδομή ναρκωτικών και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενός δικτύου διακίνησης μεγάλης κλίμακας, το οποίο είχε ήδη δεχθεί τεράστιο πλήγμα τον Φεβρουάριο του 2022 .

Οι αστυνομικές έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα να ερευνηθούν 35 τοποθεσίες και να συλληφθούν 17 άτομα (5 στο Βέλγιο, 11 στη Γερμανία και 3 στην Ολλανδία)

Κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός, έγγραφα, τέσσερα οχήματα, πολυτελή ρολόγια και ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων διαμερισμάτων, καθώς και τραπεζικοί λογαριασμοί και μετρητά συνολικής αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 όταν οι αρχές επιβολής του νόμου στα λιμάνια του Αμβούργου και της Αμβέρσας κατέσχεσαν συνολικά 34 τόνους κοκαΐνης σε 3 αποστολές που συνδέονται με αυτό το εγκληματικό δίκτυο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συνεργαζόμενες αρχές αποκάλυψαν ότι αυτή η εγκληματική ομάδα είχε την ικανότητα να αποστέλλει πολλαπλές αποστολές κοκαΐνης πολλών τόνων προς την Ευρώπη μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου των διακινητών και τα δίκτυα παραλαβής των ναρκωτικών, είχαν έδρα στο Ντουμπάι. Από εκεί, διαχειρίζονταν τη διακίνηση κοκαΐνης που προέρχεται από τη δική τους υποδομή παραγωγής στη Βολιβία. Γραμμές υλικοτεχνικής υποστήριξης και ανεφοδιασμού εντοπίστηκαν επίσης στην Παραγουάη.

Οι ηγέτες του εγκληματικού δικτύου χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένη επικοινωνία για να κανονίζουν τις μεγάλες αποστολές τους. Ο συντονισμός αυτής της διακίνησης πολλών τόνων κοκαΐνης αναχαιτίστηκε ως αποτέλεσμα της κατάργησης του 2021 της κρυπτογραφημένης πλατφόρμας επικοινωνιών SKY ECC. Αυτό αποκάλυψε επίσης ένα μεγάλο δίκτυο νόμιμων εταιρειών που δημιουργήθηκε για να επιτρέψει την εισαγωγή ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική και το ξέπλυμα των σχετικών εσόδων. Για παράδειγμα, για την είσοδο στην ΕΕ, η κοκαΐνη ήταν κρυμμένη σε αποστολές μπανανών, καφέ και γύψου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος