Europol: Εξάρθρωση δικτύου που διέπραττε επενδυτικες απάτες προκαλώντας ζημίες άνω των 10 εκ. ευρώ

Στην εξάρθρωση ενός δίκτυού που διέπραττε απάτες προφασιζόμενο διαδικτυακές επενδύσεις το οποίο εμπλέκεται σε ξέπλυμα χρήματος προχώρησαν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Βουλγαρίας, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust. Συγκεκριμένα η Αστυνομία της Βουλγαρίας συνέλαβε τουλάχιστον έναν ύποπτο για εξαπάτηση κυρίως Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την εξάρθρωση του δικτύου ερευνήθηκαν συνολικά 24 τοποθεσίες, ενώ ανακρίθηκαν 66 μάρτυρες στη Σόφια και στο Μπουργκάς. Επιπλέον, κατασχέθηκε πληθώρα στοιχείων ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οικονομικές πληροφορίες και ηχογραφήσεις.

Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών που είχαν χάσει όλες τις καταθέσεις που είχαν επενδύσει στο δίκτυο επενδύσεων  που αποδείχτηκε απάτη. Η οργανωμένη εγκληματική ομάδα είχε δημιουργήσει ιστοσελίδες και τηλεφωνικά κέντρα που φαινόταν νόμιμα αλλά στην πραγματικότητα ήταν απάτη.

Τηλεφωνικοί σύμβουλοι που ενεργούσαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι,  πραγματοποιούσαν την παράνομη δραστηριότητα μέσα από δύο τηλεφωνικά κέντρα μιλούσαν γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά και επικοινωνούσαν με τους πιθανούς επενδυτές «θύματα» υποσχόμενη σημαντικά κέρδη από επενδύσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετές εκατοντάδες θύματα να κάνουν σημαντικές επενδύσεις αλλά στη συνέχεια να χάνουν όλα τους τα χρήματά.

Οι έρευνες είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2019, όταν οι βουλγαρικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες και η Eurojust δημιούργησε μια κοινή ομάδα έρευνας μεταξύ Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Σερβίας και της Europol. Μετά από πέντε συντονιστικές συναντήσεις με την Europol και την Eurojust, τα μέλη των συμμετεχόντων κρατών κατάφεραν να εντοπίσουν τα δύο ύποπτα τηλεφωνικά κέντρα στη Βουλγαρία, τα οποία η βουλγαρική αστυνομία, με την υποστήριξη των σερβικών αρχών σταμάτησε.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος