Europol: Εξάρθρωσε οργανωμένη εγκληματική ομάδα που διακινούσε μετανάστες από την Ελλάδα στην Γερμανία

Ομάδα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται στη διακίνηση μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία και σε άλλα χώρες της ΕΕ εξάρθρωσαν με την υποστήριξη της Europol αξιωματικοί της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της πόλης Χάλε και της Ελληνικής Αστυνομίας του τμήματος Αλλοδαπών Αττικής.

Κατά τη διάρκεια των ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων, οι γερμανικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε τέσσερις τοποθεσίες, ενώ οι ελληνικές αρχές έκαναν έρευνα σε δύο σπίτια και συνέλαβαν έναν από τους βασικούς υπόπτους. Κατά τις έρευνες, αστυνομικοί της ελληνικής αστυνομίας βρήκαν μεγάλο αριθμό εγγράφων ταυτότητας στο σπίτι του βασικού υπόπτου. Προηγουμένως, οι γερμανικές αρχές εντόπισαν τέσσερις υπόπτους που διαμένουν στη Γερμανία.

Πως γινόταν η διακίνηση-μεταφορά των μεταναστών

Το εγκληματικό δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιείται από το 2020, αποτελείται κατά κύριο λόγο από Σύρους υπηκόους. Οι ύποπτοι διακινούσαν λαθρομετανάστες κυρίως μέσω πτήσεων από την Αθήνα προς προορισμούς στη Γερμανία. Όταν η πανδημία COVID-19 οδήγησε στον περιορισμό των πτήσεων, οι εγκληματίες άλλαξαν τις διαδρομές, επιλέγοντας τη μεταφορά τους με σκάφος στη Μεσόγειο. Οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν όμοια έγγραφα, που πήραν από άτομα που γνώριζαν, σε μετανάστες κυρίως από τη Συρία.

Τι πλήρωναν οι μετανάστες

Το δίκτυο χρέωνε μεταξύ 3.500 και 4.500 ευρώ για κάθε άτομο που μετέφεραν λαθραία από την Ελλάδα στον τελικό προορισμό τους στη Δυτική Ευρώπη.

Την ημέρα των αστυνομικών επιχειρήσεων, η Europol συντόνισε τις αστυνομικές δραστηριότητες και διασταύρωσε τις επιχειρησιακές πληροφορίες με τις βάσεις δεδομένων της Europol σε πραγματικό χρόνο για να παράσχει στοιχεία στους ερευνητές.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος