Europol: Έναρξη εκστρατείας ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων ενάντια στις ηλεκτρονικές απάτες

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Οι διαδικτυακοί αγοραστές πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί από ποτέ, καθώς οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος προσαρμόζουν συνεχώς τις μεθόδους διαδικτυακής απάτης τους για να εκμεταλλεύονται τόσο τους πολίτες όσο και τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, τόνισε σήμερα η Europol, ξεκινώντας την εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τίτλο #SellSafe ως μέρος της δράσης ευαισθητοποίησης για το ηλεκτρονικό εμπόριο 2021.

Από την αρχή της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις χρειάστηκε να συνδεθούν στο διαδίκτυο για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Με τους πολίτες να χρησιμοποιούν πλέον διαδικτυακές υπηρεσίες πολλές φορές την εβδομάδα και να κάνουν όλο και περισσότερο τις αγορές τους μέσω Διαδικτύου, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ευκαιρία για επίθεση από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Ακόμη και όταν οι διαδικτυακές αγορές έχουν γίνει ασφαλείς με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως ο ασφαλής έλεγχος ταυτότητας πελατών ή ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να κλέψουν τα μετρητά που κερδίζουν με κόπο από τους αγοραστές στο διαδίκτυο.

Europol: Έναρξη εκστρατείας ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων ενάντια στις ηλεκτρονικές απάτες
europol

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #SellSafe

Γιαυτό τον λόγο η Europol, μαζί με το Merchant Risk Council και τις συμμετέχουσες χώρες, ξεκίνησε σήμερα την εκστρατεία #SellSafe μετά την επιτυχία της εκστρατείας πέρυσι για να τονίσει τις κορυφαίες τακτικές για την καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης.

Στόχος της καμπάνιας είναι να καταστεί το ηλεκτρονικό εμπόριο πιο ασφαλές προωθώντας ασφαλείς μεθόδους ηλεκτρονικών αγορών και βοηθώντας νέους εμπόρους να ανοίξουν το πρώτο τους ηλεκτρονικό κατάστημα χωρίς τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων.

Στις συμμετέχουσες χώρες συγκαταλέγονται οι: Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κολομβία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γεωργία, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι συμμετέχουσες χώρες θα προωθήσουν την καμπάνια μέσω των καναλιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #SellSafe για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κατανοήσουν τους κινδύνους απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Για την προστασία των καταναλωτών, η Europol έχει παράσχει μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές ώστε οι πολίτες να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά από τους απατεώνες και να βεβαιωθούν ότι δεν θα χάσουν χρήματα.

Europol: Έναρξη εκστρατείας ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων ενάντια στις ηλεκτρονικές απάτες
Europol

Συμβουλές για την προστασία του ηλεκτρονικού επιχειρείν:

  • Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τα ζητήματα απάτης που επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα
  • Μείνετε ενημερωμένοι για τους τύπους απάτης πληρωμών που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και έχετε τα εργαλεία για να τις αποτρέψετε. Ο εθνικός οργανισμός πληρωμών σας θα έχει λεπτομέρειες σχετικά με τους τύπους απάτης πληρωμών
  • Γνωρίστε τους πελάτες σας για να μπορέσετε να επαληθεύσετε τις πληρωμές τους

Συμβουλές για τους online αγοραστές:

  • Ποτέ μην στέλνετε τον αριθμό της κάρτας σας, το PIN ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κάρτας σε κανέναν μέσω e-mail
  • Ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δεν γνωρίζετε
  • Αποθηκεύετε πάντα όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές σας αγορές
  • Εάν δεν αγοράζετε τίποτα , μην υποβάλετε τα στοιχεία της κάρτας σας
  • Βρείτε περισσότερες συμβουλές για το πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την επιχείρησή σας από ηλεκτρονικούς απατεώνες στην ιστοσελίδα https://www.europol.europa.eu/activities-services/public-awareness-and-prevention-guides/safe-sales-safe-revenue

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος