Europol: Αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα πλαστά και πειρατικά προϊόντα εξαιτίας της πανδημίας

Η πιο πρόσφατη Εκτίμηση Απειλών για Εγκλήματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας , που εκπονήθηκε από κοινού μεταξύ της Europol και του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύπτει ότι η διανομή απομιμήσεων προϊόντων ευημερεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 καθώς η υγειονομική κρίση έχει παρουσιάσει νέες ευκαιρίες για το εμπόριο πλαστών και πειρατικών προϊόντων και οι εγκληματίες έχουν προσαρμόσει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα παγκόσμια ζήτηση.

Εκτός από κατηγορίες παραποιημένων ρούχων και προϊόντων πολυτελείας που κατασχέθηκαν, υπάρχει ένα αυξανόμενο εμπόριο πλαστών προϊόντων που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, όπως πλαστά φάρμακα, τρόφιμα και ποτά, καλλυντικά και παιχνίδια.

Η έκθεση, που βασίζεται σε δεδομένα σε επίπεδο ΕΕ και στις επιχειρησιακές πληροφορίες της Europol, επιβεβαιώνει ότι η παραποίηση-απομίμηση και η πειρατεία εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, καθώς και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων έφτασαν τα 119 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 5,8 % του συνόλου των προϊόντων που εισέρχονται στην ΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Πλαστά φαρμακευτικά προιόντα

Τα πλαστά φαρμακευτικά προϊόντα, που κυμαίνονται από μια ποικιλία φαρμάκων μέχρι εξοπλισμό ατομικής προστασίας ή μάσκες προσώπου, εντοπίζονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η διανομή έχει μετατοπιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις φυσικές σε διαδικτυακές αγορές, εγείροντας ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Αυτά τα παράνομα προϊόντα συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ, αλλά μπορεί επίσης να παράγονται σε παράνομα εργαστήρια εντός της ΕΕ, τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν και μπορούν να δημιουργηθούν με σχετικά λίγους πόρους.

Ο κίνδυνος από παραποιημένα τρόφιμα

Η παραγωγή παράνομων προϊόντων διατροφής, και ιδιαίτερα ποτών, έχει γίνει πιο επαγγελματική και εξελιγμένη, με ορισμένους παραχαράκτες να καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και διανομής. Οι παραβιάσεις των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων συνεχίζουν επίσης να αναφέρονται ευρέως.

Η έκθεση δείχνει επίσης ορισμένες βασικές τάσεις σε διάφορους τομείς προϊόντων που στοχεύουν κυρίως παραχαράκτες. Τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα είδη πολυτελείας παραμένουν από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων για προϊόντα απομίμησης, που πωλούνται τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε φυσικές αγορές. Είναι μία από τις κορυφαίες κατηγορίες των περίπου 66 εκατομμυρίων απομιμήσεων που κατασχέθηκαν από τις αρχές στην ΕΕ το 2020.

Πώς λειτουργούν τα εγκληματικά δίκτυα

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η διανομή απομιμήσεων προϊόντων βασίζεται κυρίως σε ψηφιακές πλατφόρμες, μια τάση που έχει ενισχυθεί από την πανδημία και την ευρεία διαδικτυακή κατανάλωση. Τα πλαστά προϊόντα στοχεύουν πελάτες με παραπλανητικές εκπτώσεις ή επώνυμα προϊόντα σε χαμηλή τιμή. Η παραποίηση-απομίμηση είναι μια εξαιρετικά προσοδοφόρα δραστηριότητα για τα εγκληματικά δίκτυα που εμπλέκονται, τα οποία αποκομίζουν μεγάλα κέρδη ενώ διατρέχουν σχετικά λίγους κινδύνους.

Η αξιολόγηση υπογραμμίζει ότι, παρόλο που η πλειονότητα των απομιμήσεων στην αγορά της ΕΕ παράγονται εκτός Ευρώπης, κυρίως στην Κίνα και σε άλλα μέρη της Ασίας, η εγχώρια παραγωγή εντός της ΕΕ παρουσιάζει αυξητική τάση. Η αυξανόμενη εισαγωγή πλαστών υλικών συσκευασίας και ημικατεργασμένων προϊόντων στην ΕΕ δείχνει ξεκάθαρα την παρουσία παράνομων εγκαταστάσεων παραγωγής στην ΕΕ. Εγκληματικά δίκτυα που εδρεύουν στην Ευρώπη που εμπλέκονται σε εγκλήματα πνευματικής ιδιοκτησίας διανέμουν εισαγόμενα πλαστά προϊόντα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργούν σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής που συναρμολογούν ημικατεργασμένα προϊόντα.

Άλλα πλαστά προϊόντα στην αγορά

Τα κινητά τηλέφωνα, τα αξεσουάρ και τα εξαρτήματά τους συγκαταλέγονται επίσης στις κορυφαίες κατηγορίες πλαστών προϊόντων που κατασχέθηκαν και πωλούνται σε μεγάλους αριθμούς κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων εκπτώσεων όπως η Black Friday και η Cyber ​​Monday. Οι παραχαράκτες εκμεταλλεύονται πρόσφατα την παγκόσμια έλλειψη εφοδιασμού σε τσιπ ημιαγωγών.

Στην περίπτωση των αρωμάτων και των καλλυντικών, η παράνομη παραγωγή σχετίζεται με είδη καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμα ή απορρυπαντικά. Το εμπόριο παράνομων φυτοφαρμάκων παραμένει μια δραστηριότητα χαμηλού κινδύνου και υψηλού κέρδους, που υποστηρίζεται από υψηλή ζήτηση και χαμηλές κυρώσεις για τους παραβάτες. Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε επίσης σε μια αυξημένη προσφορά παράνομου ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο συχνά συνδέεται με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο. Η πειρατεία είναι πλέον ως επί το πλείστον ψηφιακό έγκλημα και οι ιστότοποι που διανέμουν παράνομα οπτικοακουστικό περιεχόμενο φιλοξενούνται σε διακομιστές σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος