Eurojust: Χτύπημα σε εγκληματικό δίκτυο εμπορίας ανθρώπων, μαστροπείας και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στην εξάρθρωση ενός εγκληματικού δικτύου που εκμεταλλευόταν γυναίκες θύματα για σεξουαλικούς σκοπούς στη Γαλλία και σε πολλά άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη «μέθοδο του Loverboy» πέτυχαν οι αστυνομικές αρχές στη Γαλλία και τη Ρουμανία

Κατά τη διάρκεια κοινά συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων εκτελέστηκαν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης στη Ρουμανία και έγιναν δύο συλλήψεις στη Γαλλία. Η Eurojust παρείχε υποστήριξη για τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση μιας κοινής ομάδας έρευνας για την υπόθεση και διευκόλυνε τη δικαστική διασυνοριακή συνεργασία.

Η μέθοδος

Οι ύποπτοι φέρονται να ανήκαν σε οργανωμένη εγκληματική ομάδα που εκμεταλλευόταν 19 Ρουμάνες για σεξουαλικούς σκοπούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στις περιοχές των Άλπεων, της Προβηγκίας, και της Κυανής Ακτής στη Γαλλία. Τα θύματα μετακινούνταν από πόλη σε πόλη, τις περισσότερες φορές σε ζευγάρια, και εκπορνεύονταν σε ιδιωτικές κατοικίες. Οι πελάτες κατευθύνονταν σε αυτούς μέσω διαφημίσεων σε εξειδικευμένους ιστότοπους.

Τα μέλη για να στρατολογήσουν τα θύματά τους προσποιούνταν ότι ενδιαφέρονται για σχέσεις με γυναίκες σε ευάλωτες καταστάσεις λόγω ηλικίας ή/και προσωπικής ή οικονομικής κατάστασης, αλλά, στην πραγματικότητα, τις οδηγούσαν στην πορνεία.

Θύμα εμπορίας ανθρώπων

Τα περισσότερα από τα χρήματα που αποκτήθηκαν από την εγκληματική δραστηριότητα στάλθηκαν στη Ρουμανία με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα συγκεντρώθηκαν απευθείας από τα μέλη της ομάδας και μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία. Συνολικά στάλθηκαν από 250 τοποθεσίες σε 25 χώρες 1.404.858 δολάρια προς ή από μέλη της ομάδας μέσω υπηρεσιών τραπεζικής μεταφοράς. Τα περισσότερα από τα κέρδη επενδύθηκαν σε ακίνητα και ακριβά περιουσιακά στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα των έξι ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 13 κινητά τηλέφωνα, ένας φορητός υπολογιστής, 3 κάρτες μνήμης, ένα USB stick, 2.200 ευρώ, ένα δαχτυλίδι αξίας περίπου 8.000, 5 τραπεζικές κάρτες, 2 κάρτες SIM και έγγραφα για περαιτέρω έρευνα και λήψη πιθανών ασφαλιστικών μέτρων. Παράλληλα, έγιναν ενέργειες για κατάσχεση έξι πολυτελών αυτοκινήτων. Σε οκτώ έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, κατασχέθηκαν δεκαέξι κινητά τηλέφωνα και 20 415 ευρώ για τους σκοπούς της έρευνας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος