Έτοιμη να κηρύξει μέχρι τέλος του έτους την Covid 19 ως ενδημική η Ταϊλάνδη

Να κηρύξει την Covid-19 ως ενδημική νόσο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, χρησιμοποιώντας τα δικά της κριτήρια με ή χωρίς επιβεβαίωση και έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχεδιάζει το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης.

Την ανακοίνωση σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα “Μπανγκόκ Πόστ” έγινε από τον μόνιμο γραμματέα Υγείας της Ταϊλάνδης που ανακοίνωσε την σχετική πρόθεση μετά από συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Μεταδοτικών Ασθενειών.

Η κήρυξη της Covid-19 ως ενδημική θα γίνει, όπως δήλωσε, πριν από το τέλος του έτους στην βάση των αποδεκτών ακαδημαϊκών κριτήριων της χώρας.

Τα κριτήρια περιλαμβάνουν όχι περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα, το ποσοστό θνησιμότητας να μην ξεπερνά το 0,1% και το 80% των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο να έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου,.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας η Covid-19 έχει  εξαπλωθεί για πάνω από δύο χρόνια, οι τάσεις δείχνουν ότι η ασθένεια βρίσκεται υπό έλεγχο και τώρα δεν αποτελεί σοβαρή απειλή.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος επιστημονικός εκπρόσωπος του Υπουργείου, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί αλλά δεν είναι  πλέον σοβαρή. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι αποδεκτό. Μπορεί να υπάρξουν κύματα της νόσου, αλλά το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να έχουν επαρκή ανοσία, να εμβολιάζονται και τα συστήματα θεραπείας να είναι αποτελεσματικά.

Ο μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, είπε ότι, οι αξιωματούχοι θα αναλάβουν δράση για να επιταχύνουν τη διαδικασία προς την ανακοίνωση, αντί να περιμένουν να γίνει φυσικά ενδημική η ασθένεια από μόνη της ή να την κηρύξει ο ΠΟΥ ως ενδημική κάτι που θα έπαιρνε πολύ χρόνο.

Μετά την κήρυξη της Covid-19 ως ενδημική, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τους ασθενείς σύμφωνα με τις ατομικές τους ανάγκες και μπορεί να απαιτήσει από όλους ή μόνο από τους ασθενείς να φορούν μάσκες προσώπου,

Προς το παρόν, η Εθνική Επιτροπή Μεταδοτικών Ασθενειών απαιτεί από όλους να φορούν μάσκα προσώπου ενώ βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Στους παραβάτες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 20.000 μπατ.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος