ESA: Σύνοδος κορυφής με στόχο την υλοποίηση των τολμηρών διαστημικών φιλοδοξιών της Ευρώπης

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τα σχέδια για εκτόξευση της Ευρώπης σε μια παγκόσμια κορυφαία διαστημική πρωτοπορία κατά τη διάρκεια διάσκεψης υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου στην Τουλούζη της Γαλλίας.

Σε αυτήν όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία απαιτείται επείγουσα ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών κοινωνικών, οικονομικών και προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη – από την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της έως τις απειλές για ζωτικής σημασίας υποδομές στο διάστημα και στη Γη.

Το Διάστημα έχει τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και μελλοντικών κρίσεων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την καινοτομία στην ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία – και είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να καλύψει τη διαφορά με άλλες χώρες που διανύουν το διάστημα, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Διάσκεψη κορυφής και οι στόχοι

Η διάσκεψη κορυφής στο διάστημα επιδιώκει να προσδιορίσει τις επόμενες ενέργειες. Θα αποτελείται από δύο μέρη υπό την προεδρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προεδρεύει επίσης του Συμβουλίου ESA σε υπουργικό επίπεδο, αντικατοπτρίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της ESA.

Το πρώτο μέρος θα είναι μια άτυπη Σύνοδος του Ανταγωνιστικού Συμβουλίου της ΕΕ για το Διάστημα, στην οποία θα συμμετέχουν υπουργοί της κυβέρνησης και εκπρόσωποί τους από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην συνάντηση αναμένεται να τοποθετηθούν Tιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, αρμόδιος για το διάστημα Τιερί Μπρετόν, και ο Τζόζεπ Ασμπαχερ Γενικός Διευθυντής της ESA.

Το δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο, στην οποία θα συμμετέχουν υπουργοί των κυβέρνησεων και οι εκπρόσωποί τους από τα κράτη μέλη της ESA.

Οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη κορυφής για το διάστημα πρόκειται να συζητήσουν τη  στρατηγική της ΕΕ για ασφαλή συνδεσιμότητα  και τη  στρατηγική της ΕΕ για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τους τρεις «επιταχυντές» της ESA.

Εργαλείο για βιώσιμο μέλλον το διάστημα

Το Διάστημα για ένα πράσινο μέλλον στοχεύει να χρησιμοποιήσει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την παρατήρηση της Γης για να βοηθήσει την Ευρώπη να δράσει για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η Ταχεία και ανθεκτική απόκριση σε κρίσεις, επιδιώκει να χρησιμοποιήσει καλύτερα τα διαστημικά δεδομένα και την έξυπνη διασύνδεση στο διάστημα για να ενισχύσει τις ζωτικές απαντήσεις σε κρίσεις στη Γη και συμπληρώνει τη στρατηγική της ΕΕ για ασφαλή συνδεσιμότητα. Η προστασία των διαστημικών πόρων, θα συμβάλει στην αποφυγή ζημιών στην ευρωπαϊκή διαστημική υποδομή και οποιασδήποτε διακοπής στις οικονομικά ζωτικής σημασίας υποδομές της, όπως τροφοδοτικά και επικοινωνιακές συνδέσεις. Θα συμβάλει σε έναν ασφαλέστερο χώρο και θα αναληφθεί σε συνεργασία με τη στρατηγική της ΕΕ για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας.

Ως μέρος των προετοιμασιών της για το μέλλον, η ESA αναπτύσσει επίσης  δύο «εμπνευστές» για να αυξήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες στην ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος και στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής .

Η ανθρώπινη εξερεύνηση είναι μια ουσιαστική κυρίαρχη ικανότητα όλων των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, εκτός από την Ευρώπη. Η δημιουργία της δυνατότητας για τους ευρωπαίους αστροναύτες να εξερευνούν το διάστημα με ευρωπαϊκά οχήματα που αναπτύχθηκαν μέσω καινοτόμων συνεργασιών με ευρωπαϊκές διαστημικές εταιρείες θα διασφαλίσει το μέλλον της Ευρώπης στο διάστημα και θα προσφέρει στους Ευρωπαίους τις ίδιες ευκαιρίες με τους πολίτες των άλλων κύριων χωρών διαστημικής μεταφοράς. Υπενθυμίζεται πως η σύνοδος κορυφής αποτελεί βασικό ορόσημο στο υλοποίηση της  Ατζέντα 2025  που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος