Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο iPhone στην Κίνα δραπετεύουν για να ξεφύγουν από το λόκνταουν

Array

Εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone της Apple στην Κίνα δραπετεύουν, προσπαθώντας να ξεφύγουν από το λόκνταουν που τους έχει επιβληθεί.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει περίπου 10 άτομα να πηδούν έναν φράχτη έξω από το εργοστάσιο, το οποίο ανήκει στην κατασκευάστρια εταιρεία Foxconn, στην πόλη Ζενγκζού.

Δεν είναι σαφές πόσα κρούσματα Covid έχουν εντοπιστεί στο εργοστάσιο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας Χενάν, Ζενγκζού, ανέφερε 167 κρούσματα – από 97 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

https://twitter.com/alexludoboyd/status/1586737890930954240?s=20&t=a1AcAaCfL9kiq1yX4kHYcg

Στην πόλη των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων επιβλήθηκε μερικό λόκνταουν ως αποτέλεσμα, καθώς η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει την σκληρή στρατηγική «μηδέν Covid» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση της Foxconn συνεχίζει να λειτουργεί, ωστόσο οι εργάτες καταγγέλλουν ότι οι έξοδοι έχουν κλειδωθεί λόγω λόκνταουν. Η εταιρεία αρνείται να αποκαλύψει πόσα είναι τα κρούσματα στο εργοστάσιο, δήλωσε όμως ότι οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να φύγουν όποτε το επιθυμούν.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής οι εργαζόμενοι φαίνεται να δραπετεύουν από την τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση και να κατευθύνονται προς τις πόλεις τους με τα πόδια.

Ένας 22χρονος εργάτης, με το επώνυμο Xia, δήλωσε στους Financial Times ότι επικρατούσε «απόλυτο χάος στους κοιτώνες» όπου κρατούνταν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

«Πηδήξαμε έναν πλαστικό φράχτη και έναν μεταλλικό φράχτη για να βγούμε από την εγκατάσταση», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο είχε αποκλειστεί για μέρες, με τους θετικούς στο Covid εργαζόμενους να υποβάλλονται σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ.

Την περασμένη εβδομάδα η Foxconn ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την εστίαση στο εργοστάσιο και απαιτεί από τους εργαζόμενους να τρώνε τα γεύματα στα δωμάτιά τους. Ωστόσο, η εταιρεία πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος