Έρευνα του ΔΟΜ: Στα 7,1 εκ. οι Ουκρανοί που εκτοπίστηκαν εσωτερικά από τον πόλεμο

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Πάνω από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη δεύτερη Έκθεση Εσωτερικού Εκτοπισμού της Ουκρανίας που εκδόθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 10% στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στην Ουκρανία από τον πρώτο γύρο της έρευνας στις 16 Μαρτίου.

Ο ΔΟΜ διεξήγαγε τη δεύτερη έρευνά του μεταξύ 24 Μαρτίου και 1ης Απριλίου για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τον εσωτερικό εκτοπισμό και την κινητικότητα και να αξιολογήσει τις ανάγκες στην Ουκρανία για να ενημερώσει τη συνολική ανθρωπιστική ανταπόκριση.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο έδαφος συνεχίζουν να αυξάνονται στα ύψη», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο και συμπλήρωσε πως «χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση αμάχων και να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και παράδοση της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να βοηθηθούν γρήγορα οι εσωτερικά εκτοπισμένοι».

Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από το 50 % των εκτοπισμένων νοικοκυριών έχουν παιδιά, το 57 % περιλαμβάνει ηλικιωμένα μέλη και το 30 % έχει άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Μέσα στον πρώτο μήνα του πολέμου, το εισόδημα των εκτοπισμένων νοικοκυριών μειώθηκε απότομα. Ενώ μόνο το 13 % των πλέον εκτοπισμένων νοικοκυριών ανέφεραν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 5.000 ουκρανικά εθνικά νομίσματα (170 δολ.) πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, επί του παρόντος το 61 % από αυτά δηλώνουν ότι το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν χαμηλότερο από 5.000 εθνικά νομίσματα από την αρχή του πολέμου. Πάνω από το ένα τρίτο των εκτοπισμένων νοικοκυριών δηλώνουν ότι δεν είχαν εισόδημα τον τελευταίο μήνα.

Τα μετρητά και η οικονομική υποστήριξη, οι μεταφορές, η τροφή, η στέγη και τα είδη υγιεινής είναι από τις πιο πιεστικές ανάγκες για τους εκτοπισμένους. Η πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας παραμένει η δεύτερη πιο επιτακτική ανάγκη τόσο για τους εκτοπισμένους όσο και για όσους διαμένουν στους τόπους διαμονής τους. Η παύση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία είναι υψίστης σημασίας, για να επιτραπεί η ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους πληγέντες πληθυσμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος