Έρευνα: Ο αλγόριθμος του TikTok κατευθύνει τους χρήστες σε ψευδείς ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ένας νέος χρήστης στο TikTok μπορεί να δει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε λίγα λεπτά από την εγγραφή του στην εφαρμογή, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού NewsGuard που εδρεύει στις ΗΠΑ και παρακολουθεί την αξιοπιστία των ιστοσελίδων ειδήσεων και ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Guardian, ο οργανισμός διεξήγαγε δύο τεστ για να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή διαχειρίζεται τις πληροφορίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Διαπίστωσε ότι ένας νέος χρήστης που σκρολάρει στην σελίδα For You της εφαρμογής και παρακολουθεί βίντεο σχετικά με τον πόλεμο, θα κατευθυνόταν προς ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο μέσα σε 40 λεπτά.

«Προς το τέλος του πειράματος οι ροές των αναλυτών είχαν κατακλυστεί τόσο με ακριβές όσο και με ψευδές περιεχόμενο που σχετιζόταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ παραπληροφόρησης και αξιόπιστων πηγών», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

«Σε μια εποχή που οι ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας πολλαπλασιάζονται στο διαδίκτυο, κανένα από τα βίντεο που πρότεινε ο αλγόριθμος του TikTok στους αναλυτές μας δεν περιείχε πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία της πηγής, προειδοποιήσεις ή πρόσθετες πληροφορίες», αναφέρει ο οργανισμός.

Μεταξύ των ψευδών ισχυρισμών που είδαν οι αναλυτές ήταν ο μύθος ότι οι ΗΠΑ έχουν εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ουκρανία. Ορισμένα βίντεο υποστήριζαν επίσης ότι το ψεύτικο υλικό ήταν πραγματικό και ότι το πραγματικό υλικό ήταν ψεύτικο. Όπως για παράδειγμα τα βίντεο που υποτίθεται ότι έδειχναν το «Φάντασμα του Κιέβου» να καταρρίπτει ρωσικά αεροσκάφη και τα οποία στην πραγματικότητα περιείχαν πλάνα από ένα βιντεοπαιχνίδι.

«Ορισμένοι από τους μύθους στα βίντεο που προωθούσε ο αλγόριθμος του TikTok έχουν προηγουμένως επισημανθεί ως προπαγάνδα του Κρεμλίνου», ανέφεραν οι ερευνητές, από το Κέντρο Παρακολούθησης Παραπληροφόρησης Ρωσίας-Ουκρανίας του οργανισμού.

Η λειτουργία αναζήτησης του TikTok ομοίως ανακάτευε πραγματικό και ψευδές περιεχόμενο, εμφανίζοντας βίντεο που περιείχαν ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς στα 20 πρώτα αποτελέσματα για αναζητήσεις με τις ετικέτες «Ουκρανία», «Ρωσία», «Πόλεμος», «Κίεβο» και «Ντονμπάς», δήλωσε η NewsGuard.

Αν και το TikTok δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο αλγόριθμός του, η εταιρεία λέει ότι λαμβάνει υπόψη τον χρόνο παρακολούθησης διαφόρων βίντεο, καθώς και άλλα στοιχεία, όπως τα likes, τα σχόλια και το ποιον ακολουθεί ή έχει μπλοκάρει ένας χρήστης.

Όπως αναφέρει η Guardian, εκπρόσωπος της εταιρείας προειδοποίησε ότι το πείραμα αυτό μπορεί να προσφέρει μόνο περιορισμένα συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής στον πραγματικό κόσμο, καθώς δεν καταφέρνει να μιμηθεί την τυπική συμπεριφορά των χρηστών.

«Συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στον πόλεμο στην Ουκρανία με αυξημένους πόρους ασφάλειας και προστασίας, καθώς εργαζόμαστε για να απομακρύνουμε την επιβλαβή παραπληροφόρηση και να βοηθήσουμε στην προστασία μιας ασφαλούς εμπειρίας στο TikTok», πρόσθεσε. «Συνεργαζόμαστε επίσης με ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές μας ώστε το TikTok να παραμείνει ένα ασφαλές και αυθεντικό μέρος».

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τα βίντεο με την ετικέτα #Ukraine στο TikTok είχαν περισσότερες από 30 δισ. προβολές μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος