Έρευνα EIGE: Η τεχνητή νοημοσύνη και η εργασία σε πλατφόρμες βελτιώνουν την ισότητα των φύλων στην οικονομία

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εργασία σε πλατφόρμες, έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την ισότητα των φύλων στην οικονομία δείχνουν νέα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχυθεί ο σεξισμός και οι διακρίσεις, ενώ εδραιώνεται η ανασφαλή εργασία και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Καρλιν Σελε, η οποία μίλησε για την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών στο Παρίσι, τόνισε πως αποτελεί ευκαιρία «να επεξεργαστούμε τα παλαιά στερεότυπα, τον σεξισμό και τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας και να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη πραγματικότητα που εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών».

Εργασία σε πλατφόρμα

Για την έρευνα το Ινστιτούτο πήρε συνεντεύξεις από σχεδόν 5.000 εργαζόμενους σε πλατφόρμες για να καταλάβει ποιοι είναι, γιατί κάνουν εργασίες πλατφόρμας και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν.  

Ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών από ό,τι οι άνδρες δήλωσαν ότι εργαζονται σε πλατφόρμες καθώς μπορούν να συνδυάσουν δουλειές του σπιτιού και οικογενειακές υποχρεώσεις οι γυναίκες κατά 36 %, και οι άνδρες κατά 28 %, ωστόσο, αυτή η ευελιξία είναι περιορισμένη πρακτικά, με πολλούς να εργάζονται τη νύχτα, το Σαββατοκύριακο και σε ώρες που δεν μπορούν να επιλέξουν. Οι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα μπορούν επίσης να εποπτευθούν χρησιμοποιώντας λογισμικό παρακολούθησης χρόνου, το οποίο αφαιρεί τον «χρόνο χαμηλής παραγωγικότητας» από την αμοιβή. Ένα τέτοιο λογισμικό μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη απειλή για όσους φροντίζουν μικρά παιδιά.

Στην εργασία με πλατφόρμα, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών που κάνουν δουλειές που συνήθως κάνουν γυναίκες από ό,τι στην παραδοσιακή αγορά εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού (γυναίκες: 54 %, άνδρες: 46 %), τη φροντίδα των παιδιών (γυναίκες: 61 %, άνδρες: 39 %) και την εισαγωγή δεδομένων (γυναίκες: 47 %, άνδρες: 53 %). Αν και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αμφισβήτηση των στερεοτύπων σχετικά με το είδος της εργασίας που κάνουν γυναίκες και άνδρες, η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες με υψηλή μόρφωση είναι πιο πιθανό να κάνουν δουλειές που δεν ταιριάζουν με το μορφωτικό τους επίπεδο, γεγονός που τις θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τις δεξιότητές τους.

Η νέα προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στις πλατφόρμες θα πρέπει να συμβάλει στην ένταξη περισσότερων από αυτούς στην επίσημη απασχόληση, η οποία θα φέρει δικαιώματα όπως ο κατώτατος μισθός, τα όρια του χρόνου εργασίας και η άδεια μετ’ αποδοχών.

Τεχνητή νοημοσύνη: Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες 

Επιπλέον τα στοιχεία του Ινστιτούτου δείχνουν ότι στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 16% όσων εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη είναι γυναίκες. Το μερίδιο μειώνεται με την εξέλιξη της σταδιοδρομίας: οι γυναίκες με εμπειρία 10+ ετών αποτελούν μόλις το 12% των επαγγελματιών της τεχνητής νοημοσύνης. Τα ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα και η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση μπορεί να συμβάλλουν στην αποχώρηση των γυναικών από τον κλάδο. 

Οι αλγόριθμοι μπορούν επίσης να αναπαράγουν μεροληψία και διακρίσεις από τον «πραγματικό κόσμο». Ένα παράδειγμα είναι οι αλγόριθμοι που εκπαιδεύονται με προκατειλημμένα δεδομένα για τη διαιώνιση πρακτικών πρόσληψης που εισάγουν διακρίσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αυτόματη απόρριψη των βιογραφικών των γυναικών επειδή το προφίλ τους δεν ταιριάζει με αυτό των ατόμων που είχαν προσληφθεί στο παρελθόν ένα πρόβλημα σε έναν οργανισμό που αποτελείται κυρίως από άνδρες.

Ο προτεινόμενος «Νόμος περί Τεχνητής Νοημοσύνης» της ΕΕ δείχνει πολλά υποσχόμενος όσον αφορά την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μεροληψίας και διακρίσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Η δέσμευση της ΕΕ να εκπαιδεύσει περισσότερους ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα γυναίκες και άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα, είναι επίσης ένα θετικό σημάδι.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας. Το 2025 ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια άτομα. Μεταξύ 2016 και 2020, τα έσοδα στην οικονομία των πλατφορμών αυξήθηκαν σχεδόν πενταπλασιασμένα από περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος