Επίτροπος Γεωργίας στην ΕΡΤ: Νέες προοπτικές για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ (Ολόκληρη η συνέντευξη)

Για τις νέες προοπτικές των αγροτών και για την προσήλωση της Ευρώπης στην αποκατάσταση του φυσικού κεφαλαίου στην Ελλάδα μετά τις δασικές πυρκαγιές, μίλησε στην ΕΡΤ ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην Κάτια Αντωνιάδη.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μεγάλα κεφάλαια για να διαθέσει: περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης, 32 δισεκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σημείωσε ότι η Ευρώπη παρέχει όλα τα εργαλεία στην Ελλάδα για να ανακάμψει, αλλά και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη χρήση της γης.

«Φυσικά ο όρος είναι η διατήρηση της υπάρχουσας χρήσης γης, η αποκατάσταση της γεωργικής γης. Όχι να υπάρξει δυνατότητα αλλαγής της χρήσης γης, όχι. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού, όχι η αλλαγή χρήσης για άλλους σκοπούς».

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική περιλαμβάνει τη λεγόμενη “Πράσινη Συμφωνία” και προβλέπει μια πιο δίκαιη κατανομή ιδίως σε μικρές και μεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και νέους αγρότες.

Στην καρδιά της βρίσκεται η στρατηγική Farm to Fork, από το αγρόκτημα στο πιάτο.

«(Το ζητούμενο είναι) η μεταρρύθμιση της γεωργίας στην κατεύθυνση που εσείς στην Ελλάδα έχει πάρει, είναι αυτό που κάνουν οι Έλληνες αγρότες, η μικρή απόσταση από τον παραγωγό στο πιάτο. Οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των αγροτών, της τοπικής βιομηχανίας, της τοπικής αγοράς τροφίμων, αυτό είναι το κλειδί για την επιτυχία»

Ο Επίτροπος Γεωργίας αναφέρθηκε και στα πιο σημαντικά στοιχεία που εισάγονται στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

«Τα οικολογικά προγράμματα είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Το δεύτερο είναι η κατανομή των κεφαλαίων κατά προτεραιότητα για τις μικρομεσαίες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Η βασική ιδέα της μεταρρύθμισης είναι να καταστεί η ευρωπαϊκή γεωργία πιο φιλική για το περιβάλλον, για το κλίμα, για τη σωστή διαβίωση των ζώων και, ταυτόχρονα, να γίνει πιο φιλική προς τους αγρότες».

Η νέα ΚΑΠ θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023, με ορίζοντα τετραετίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος