Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Κάλεσμα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης 

Σε επιστολή που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, κάλεσε την Υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Πρίτι Πατέλ να μην εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Eνόψει της επικείμενης απόφασης σχετικά με την έκδοση του κ. Ασάνζ, η Επίτροπος σημειώνει ότι οι ευρύτερες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν ακόμη εξεταστεί επαρκώς στη διαδικασία έκδοσης.

Τονίζει ιδιαίτερα ότι το κατηγορητήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του κ. Ασάνζ εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την προστασία εκείνων που δημοσιεύουν διαβαθμισμένες πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που αποκαλύπτουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επίτροπος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να επιτραπεί η έκδοση του κ. Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα είχε ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και θα μπορούσε τελικά να εμποδίσει τον Τύπο να εκπληρώσει το καθήκον του ως προμηθευτής πληροφοριών και δημόσιος επόπτης στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος