Επιτροπή ΕΚ: Σοβαρή οπισθοδρόμηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και συνεχιζόμενη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Τουρκία

Η Τουρκία έχει σημειώσει σοβαρή οπισθοδρόμηση στις θεμελιώδεις ελευθερίες και συνεχιζόμενη διάβρωση του κράτους δικαίου, σε αντίθεση με ό,τι αναμένεται από μια υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα υπογράμμισαν σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους στην Τουρκία τα μέλη της αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι συζήτησαν τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου με αξιωματούχους της Τουρκίας.

Ανησυχητική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σημείωσαν πως η συρρίκνωση του χώρου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, η έλλειψη ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, τα μέτρα για τη φίμωση των επικριτικών φωνών, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών, η εναντίωση κατά της ισότητας των φύλων και η καταστολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι μόνο μερικά παραδείγματα που προδίδουν την ανησυχητική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές η κατάσταση αυτή έχει δυστυχώς επηρεάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας για την προαγωγή και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως μετά την αποχώρηση της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και την άρνηση της συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις υποθέσεις του επιχειρηματία, ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα και του Σελαχατιν Ντερμιτάς, παρά τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν παράλληλα την ικανοποίηση τους για την προθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί με την ΕΕ. Η πρόσφατη προσχώρηση της Τουρκίας σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ, όπως το ERASMUS+, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, αποτελεί από μόνη της μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Η θετική ατζέντα περιέχει σαφείς προϋποθέσεις

Ωστόσο, η προσφορά της ΕΕ για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας συνοδεύεται από σαφείς προϋποθέσεις, θέση την οποία υποστηρίζει σθεναρά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόκλιση μεταξύ των τακτικών επίσημων δηλώσεων σχετικά με τη φιλοδοξία της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ και των αποφάσεων που πλήττουν το κράτος δικαίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη προς τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

Η κατάσταση των προσφύγων

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία εξέτασε και την κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, εθνικών αρχών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινοτήτων υποδοχής. Επιπλέον, τα μέλη πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και  συναντήθηκε με πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες.

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τον τουρκικό λαό, την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αρχών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με την υποστήριξη της ΕΕ, στην παροχή προστασίας και βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες και την προσπάθεια ένταξής τους στην τουρκική κοινωνία. «Πρόκειται για μια αυξανόμενη πρόκληση για την Τουρκία, την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη» σημείωσαν.

Εξακολουθούν, ωστόσο, να εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση στην καταγραφή και την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους πρόσφυγες από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράν, ενώ οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη παροχής στήριξης για πιο προσιτή και ολοκληρωμένη προστασία των προσφύγων στην κατάσταση αυτή.

Οι πρόσφυγες προεκλογικό εργαλείο

Ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις τουρκικές γενικές εκλογές το 2023, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επιπλέον ανησυχίες σχετικά με την πίεση που ασκείται μέσω του πολιτικού αφηγήματος που ζητά την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, ενώ δήλωσαν ότι οι προϋποθέσεις για την επιστροφή τους δεν είναι ώριμες.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος