Επιτροπή Αναφορών ΕΚ: Η Ελλάδα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση αλλά απαιτείται προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο και τους κινδύνους που δημιουργούνται από την λειτουργία των ορυχείων στην Δυτική Μακεδονία, έχουν ληφθεί μέτρα για την ρύθμιση των δραστηριοτήτων καθώς υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το κλείσιμο των ορυχείων και την μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας για την περιοχή. Τα παραπάνω τόνισε απαντώντας σε τρεις αναφορές για την μετεγκατάσταση της Ακρινής, την εξόρυξη λιγνίτη στην Φλώρινα και τις κατολισθήσεις στην ίδια περιοχή, εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι η χώρα μας έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σαφές χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη κλείσει, ενώ δεν βοηθά απλά και μόνο παθητικά την Ελλάδα στην προσπάθεια αυτή για διαφοροποίηση της ενεργειακής παραγωγής και μετάβασης, αλλά την αξιολογεί κιόλας.

Ο ίδιος τόνισε πως οι λιγνιτικές μονάδες όσο καλή διαχείριση και αν έχουν μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο περιβάλλον και τους ανθρώπους και υπό αυτήν την έννοια η ΕΕ βοηθά την χώρα ύστερα από σχετικά αιτήματα και συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες για την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέληξε υπογραμμίζοντας πως έως ότου κλείσουν τα ορυχεία θα πρέπει να το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων να προστατεύονται.

Η αναφορά για την μετεγκατάσταση της Ακρινής

Η πρώτη αναφορά που συζητήθηκε στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορούσε σε αίτηση κατοίκων της Ακρινής για αποτυχία της Ελλάδας  στην μετεγκατάσταση του χωριού λόγω δραστηριοτήτων εξόρυξης λιγνίτη και καύσης από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε τόσο ο νομικός εκπρόσωπος όσο και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων εξακολουθούν οι καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης και της καύσης λιγνίτη 500 μέτρα μακριά από το χωριό, ενώ ο ελληνικός νόμος 3937/2011, σύμφωνα με τον οποίο το χωριό θα έπρεπε να είχε μετεγκατασταθεί το αργότερο μέχρι στις 31/3/2021, δεν έχει εφαρμοστεί και το θέμα εκκρεμεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων του χωριού.

Μάλιστα όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου  μελέτες δείχνουν αύξηση των θανάτων κατά 44%, των καρκίνων κατά 440% και ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά κατά 240%, που προκαλούνται από την τέφρα του λιγνίτη και τα υψηλά επίπεδα χρωμίου που βρίσκονται στο πόσιμο νερό.

Παράλληλα όπως ισχυρίστηκαν η σημερινή κατάσταση παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα, καθώς και το άρθρο 17 του Χάρτη  στο δικαίωμα ιδιοκτησίας και ως εκ τούτου, ο αναφέρων κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παροτρύνει την Επιτροπή να αναλάβει δράση κατά της Ελλάδας, για την προστασία της υγείας και της περιουσίας των κατοίκων.

Οι υπόλοιπες αναφορές

Συζητήθηκαν επιπλέον η αναφορά σχετικά με τις συνέπειες μεγάλης κατολίσθησης σε λιγνιτωρυχείο της Φλώρινας όσο και τον κίνδυνο που ενέχουν για τους κατοίκους της περιοχής τις δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα.

Τοποθέτηση ευρωβουλετών

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή απέφυγε να τοποθετηθεί για την ουσία των κατατεθέντων αναφορών κάνοντας λόγο για αθέτηση από την πλευρά της πρώην κρατικής και νυν ιδιωτικής ΔΕΗ των δεσμεύσεων της για απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων της Ακρινής έκανε λόγο για παραβίαση του κράτους δικαίου ιδίως στο κομμάτι της ίσης μεταχείρισης για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε σχέση με άλλες περιοχές, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου εστίασε στην μη βιωσιμότητα του οικισμού καθώς η ΔΕΗ ήδη τα 5 από τα 10.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος