Ζήσε µε ένα «έξυπνο στόμα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματική Υγείας γιορτάζεται σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου, με το μήνυμα: Ζήσε µε ένα «έξυπνο στόμα».

Ο φετινός εορτασμός της ιδιαίτερης αυτής μέρας για την υγεία του στόματος επικεντρώνεται στην υιοθέτηση καλών συνηθειών υγιεινής από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, με έμφαση στην πρόληψη των νόσων του στόματος που, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να επιτευχθεί.

Ο γγ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας, αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το φροντισμένο στόμα, δηλαδή το «έξυπνο στόμα» εξασφαλίζει ωραίο χαμόγελο, καθαρή αναπνοή, ομαλή καθημερινότητα και εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου». Όπως λέει ο ίδιος, το ζήτημα της υγείας του στόματος «επηρεάζει σημαντικά όλες τις βιολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες του ανθρώπου»… «Το κακό στόμα είναι βέβαιο ότι δημιουργεί προβλήματα κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και αλλαγή των ρυθμών της καθημερινής λειτουργίας και οδηγεί σε υποβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής. Παράλληλα μπορεί να αποτελεί δείκτη και πρώιμη εκδήλωση πολλών σοβαρών καταστάσεων, όπως αιματολογικά νοσήματα, ογκολογικές εμπλοκές και δυσλειτουργίας βιολογικών συστημάτων. Επιπλέον το κακό στόμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθειών και προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρόληψης, ο κ. Τζούτζας αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου της πολιτείας, η οποία πρέπει να ευαισθητοποιεί και να ενθαρρύνει παιδιά και ενήλικες να φροντίζουν το στόμα τους, με δεδομένο ότι η στοματική υγιεινή θα έπρεπε να απασχολεί κάθε άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής. «Το οργανωμένο Κράτος οφείλει να διαθέτει δομές και προγράμματα για την εξυπηρέτηση των στόχων αυτών , μέσα από τη γνώση και την εμπειρία που προσφέρει ο Οδοντίατρος», αναφέρει.

Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε στοματικές παθήσεις είναι, σύμφωνα και με τον καθηγητή, η ανθυγιεινή διατροφή-ιδιαιτέρως η πλούσια σε ζάχαρη -η χρήση προϊόντων καπνού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Σύμφωνα με στοιχεία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα πλήττει σήμερα περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 60-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, η οποία συχνά καταλήγει σε πόνο και δυσφορία. Το 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας εμφανίζει γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65 και άνω δεν έχουν τα δικά τους δόντια.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι παθήσεις του στόματος είναι οι τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Στην ΕΕ οι ετήσιες δαπάνες εκτιμήθηκαν σε 79 δισ. ευρώ για την περίοδο 2008-2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος