Αυξημένο κίνδυνο για ημικρανίες αντιμετωπίζουν λεπτοί και παχύσαρκοι

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ημικρανίες αντιμετωπίζουν όσοι είναι πολύ αδύνατοι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με μια νέα αμερικάνικη έρευνα.

Επιστήμονες, με επικεφαλής τη νευρολόγο Λι Πέτερλιν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, ανέλυσαν στοιχεία από 12 έρευνες -που αφορούσαν περίπου 289.000 ανθρώπους- σε σχέση με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την ημικρανία.

Από την αξιολόγηση διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι (με ΔΜΣ πάνω από 30) είναι 27% πιθανότερο να νιώθουν ημικρανίες σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους. Από την άλλη, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 13% για ανθρώπους με βάρος χαμηλότερο του κανονικού σε σχέση με το ύψος τους (ΔΜΣ κάτω του 18,5).

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, ο κίνδυνος ημικρανίας λόγω παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερος μεταξύ των γυναικών και των νεότερων ατόμων. Παρόλα αυτά δεν είναι βέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο το πάχος επηρεάζει την ημικρανία. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ο λιπώδης ιστός εκκρίνει ουσίες που πυροδοτούν τους πονοκεφάλους, κάτι που όμως δεν μπορεί να ισχύει στους λιποβαρείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από ημικρανίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος