Υποβρύχια drones εντοπίζουν νάρκες εκεί που δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα ναρκαλιευτικά

Array

Ονομάζεται Remus, διαθέτει σόναρ και η αποστολή του είναι να εντοπίζει νάρκες εκεί που δεν μπορούν να επιχειρήσουν τα ναρκαλιευτικά πλοία, όπως για παράδειγμα σε πολύ ρηχά νερά.

Το σχήμα του θυμίζει τορπίλη, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα υποβρύχιο drone κίτρινο σχεδιασμένο για χαρτογράφηση.

Στη βελγική ναυτική βάση του Zeebrugge, ειδικοί στην εξουδετέρωση ναρκών δοκιμάζουν το πρωτοποριακό drone.

«Μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε ένα αντικείμενο στην οθόνη μας που φαίνεται ύποπτο. Ανάλογα με κάποια κριτήρια, ταξινομούμε τα αντικείμενα και με βάση αυτό αποφασίζουμε εάν είναι απαραίτητο να διερευνήσουμε τη θέση, για να προσδιορίσουμε εάν το ανιχνευθέν αντικείμενο είναι ή όχι εκρηκτικός μηχανισμός», εξηγεί ο Μπρουνό Λεκόκ, επικεφαλής της αποστολής αποναρκοθέτησης.

Υπολογίζεται ότι στα 65 χιλιόμετρα της ακτογραμμής του Βελγίου παραμένουν από 100.000 ως 300.000 νάρκες. Προτεραιότητα είναι η αποναρκοθέτηση στις παραλίες και τα λιμάνια.

«Οι νάρκες είναι μια ιστορική απειλή διότι είναι τεράστιος ο αριθμός των ναρκών και των βομβών που έχουν πέσει στα νερά μας, στην Ευρώπη, στη Βόρεια Θάλασσα, στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Δυστυχώς, όμως, είναι και μια σύγχρονη απειλή», τονίζει η αξιωματικός του Βελγικού Πολεμικού Ναυτικού Μαρί Φρανς Γκοντό.

Ως το 2030 το βελγικό ναυτικό θα παραλάβει έξι σκάφη Remus. Λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας και της αυξητικής τάσης στις αμυντικές δαπάνες, οι στόλοι της Ευρώπης παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη βελγική εμπειρία.

Πηγή: Euronews Albania

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος