Υπερ-ελαστικά οστά από εκτυπωτή δουλεύουν γρήγορα και φθηνά 

Νέου τύπου συνθετικά οστά βγαλμένα από τρισδιάστατο εκτυπωτή, χρησιμοποίησαν ερευνητές στις ΗΠΑ,για να αποκαταστήσουν με επιτυχία βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στο κρανίο πειραματόζωων.

Σταδιακά, τα συνθετικά αυτά οστά ενσωματώνονται ομαλά στο σώμα και μετατρέπονται σε κανονικά οστά. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε μια πενταετία.

Τα κατά παραγγελία οστά -στις σωστές διαστάσεις ανά περίπτωση- βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων φυσιολογικών οστών. Το νέο βιοϋλικό είναι εξίσου ελαστικό και ανθεκτικό, ενώ αναγεννά το οστό χωρίς την ανάγκη προσθήκης άλλων παραγόντων ανάπτυξης. Επίσης είναι εύκολο και γρήγορο στη χρησιμοποίησή του στο χειρουργείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ‘Ανταμ Τζάκους του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”.

Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για εξελιγμένα χαμηλού κόστους και εξατομικευμένα μοσχεύματα, που θα ικανοποιούν ανάγκες, την ορθοπεδική χειρουργική και την οδοντιατρική μέχρι τις πλαστικές επεμβάσεις και τις εγχειρίσεις για καρκίνο των οστών.

Το νέο τεχνητό «Υπερ-Ελαστικό Οστό», όπως λέγεται, αποτελείται κυρίως από κεραμικό υλικό (υδροξυαπατίτη), το οποίο περιέχει ουσίες που υπάρχουν στα δόντια και στα οστά, καθώς και από ένα βιοσυμβατό πολυμερές (πολυκαπρολακτόνη) και ένα διαλύτη. Το μίγμα αυτό είναι δυνατό να εκτυπωθεί σε λιγότερες από πέντε ώρες σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, να διπλωθεί, καθώς επίσης να προσκολληθεί σωστά στα άλλα οστά μέσω των ραμμάτων.

Όπως έδειξαν τα πειράματα στα ζώα, δεν υπήρξαν σημάδια λοίμωξης, φλεγμονής ή άλλων παρενεργειών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος