WWF: Σχόλιο για το νέο προσχέδιο του διαπραγματευτικού κειμένου της COP26

Array

Δυστυχώς, το αναθεωρημένο προσχέδιο έχει κάνει βήματα προς τα πίσω σε βασικούς τομείς. Με την ανθρωπότητα να βρίσκεται μπροστά σε μία κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης, θεωρούσαμε το προηγούμενο προσχέδιο – που είχαμε δει στις 10/11/2021 – ως το απολύτως κατώτατο όριο και περιμέναμε αυτό το κείμενο να είναι ισχυρότερο και πιο συγκεκριμένο στους κρίσιμους τομείς.

Η αναφορά στην επιτάχυνση της κατάργησης του άνθρακα και τις αναποτελεσματικές επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα είναι σημαντικά πιο αδύναμη από το προηγούμενο κείμενο, παρόλα αυτά όμως στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: πρέπει να δούμε τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και όλων των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα με αυστηρές και φιλόδοξες προθεσμίες για την υλοποίησή τους, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε εφικτό τον στόχο του 1,5℃.

Η βραχυπρόθεσμη αύξηση των εξαγγελιών για το κλίμα έως το 2022 που παραμένει στο κείμενο είναι ευπρόσδεκτη, αλλά εξακολουθεί να μην ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του 1,5℃. Οι εξαγγελίες πρέπει να συνδυαστούν με ταχεία δράση, συμφωνώντας, για παράδειγμα, στη σταδιακή κατάργηση των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται για την επιδότηση ορυκτών καυσίμων ετησίως, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετήσουν την υποχρέωση χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων κρατών κατά 100 δισεκατομμύρια ετησίως, την οποία τα ανεπτυγμένα κράτη απέτυχαν να εξασφαλίσουν.

Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι αφαιρείται από το κείμενο η αναφορά σε λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες και σε προσεγγίσεις που λαμβάνουν κυρίως υπόψη τους την προστασία των οικοσυστημάτων. Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες έχουν ήδη έναν ευρέως αποδεκτό ορισμό και ισχυρά πρότυπα. Η σημασία τους δεν έγκειται μόνο στο δυναμικό μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην καθοριστική συμβολή τους στην ανάπτυξη των κοινωνιών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αύξηση της ανθεκτικότητας των πιο ευάλωτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Καλούμε τις κυβερνήσεις να επαναφέρουν αυτό το τόσο κομβικό κεφάλαιο στο τελικό κείμενο απόφασης της COP.

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5℃ χωρίς την προστασία της φύσης. Είναι ζωτικής σημασίας τα Μέρη της Διάσκεψης να μην αρκεστούν στην απλή – όσο κι αν είναι κάπως ενθαρρυντική – αναφορά στον κρίσιμο ρόλο της φύσης στην επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά να διασφαλίσουν ότι παραμένει στο τελικό κείμενο η σαφής και ξεκάθαρη αναφορά στις λύσεις που βασίζονται στη φύση και τις φυσικές διεργασίες. Χαιρετίζουμε τέλος τη σύσταση προς τις κυβερνήσεις να ενσωματώσουν τη φύση στα εθνικά τους σχέδια δράσης για το κλίμα.

Πηγή: WWF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος