WMO – Κλιματική αλλαγή: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών κυμάτων καύσωνα και των καταστροφικών πλημμυρών – είναι πλέον η νέα κανονικότητα, διαπιστώνει η νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας από το 2002, αναμένεται να ξεπεράσει για πρώτη φορά το συμβολικό ανώτατο όριο τους ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο το 2021, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο WMO δημοσίευσε τα τελευταία αυτά στοιχεία για το 2021 εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη, γνωστή ως COP26.

Η έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση του κλίματος» περιλαμβάνει πληροφορίες για τους κλιματικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των θερμοκρασιών, των ακραίων καιρικών φαινομένων, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των συνθηκών των ωκεανών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου έφτασαν σε συγκεντρώσεις ρεκόρ στην ατμόσφαιρα. Η συνακόλουθη άνοδος των θερμοκρασιών ωθεί τον πλανήτη σε «αχαρτογράφητο έδαφος» αναφέρει η έκθεση, με αυξανόμενες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Τα ακραία φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα», δήλωσε ο καθηγητής Πετέρι Τάαλας του WMO. «Πληθαίνουν οι επιστημονικές ενδείξεις ότι ορισμένα από αυτά φέρουν το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο».

WMO – Κλιματική αλλαγή: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα
(AP Photo/Bram Janssen)

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα ακραία γεγονότα που σημειώθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο.

– Έβρεξε – αντί να χιονίσει – για πρώτη φορά στα χρονικά στην κορυφή του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας

– Ένα κύμα καύσωνα στον Καναδά και σε παρακείμενες περιοχές των ΗΠΑ ώθησε τις θερμοκρασίες σχεδόν στους 50 βαθμούς Κελσίου σε ένα χωριό της Βρετανικής Κολομβίας

– Η Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια έφτασε τους 54,4C κατά τη διάρκεια ενός από τα πολλαπλά κύματα καύσωνα στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ

– Βροχοπτώσεις μηνών έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες σε μια περιοχή της Κίνας

– Σε τμήματα της Ευρώπης σημειώθηκαν σοβαρές πλημμύρες, με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα και οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων

– Ένα δεύτερο διαδοχικό έτος ξηρασίας στην υποτροπική Νότια Αμερική μείωσε τη ροή των λεκανών απορροής ποταμών και έπληξε τη γεωργία, τις μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας.

Μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη, σύμφωνα με τη μελέτη του WMO, ήταν η άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας. Από τότε που μετρήθηκαν για πρώτη φορά με ακριβή δορυφορικά συστήματα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 2,1 χιλιοστά ετησίως μεταξύ 1993 και 2002.

Επιπλέον, από το 2013 έως το 2021 η άνοδος έχει υπερδιπλασιαστεί στα 4,4 χιλιοστά, κυρίως ως αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης απώλειας πάγου από τους παγετώνες και τα στρώματα πάγου.

WMO – Κλιματική αλλαγή: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η νέα κανονικότητα
(AP Photo/Felipe Dana, File)

«Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται τώρα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τις τελευταίες δύο χιλιετίες», δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπόμπερ, διευθυντής του Κέντρου Παγετωνολογίας του Μπρίστολ.

«Αν συνεχίσουμε στην τρέχουσα πορεία μας, η άνοδος αυτή θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2 μέτρα μέχρι το 2100, εκτοπίζοντας περίπου 630 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι αδιανόητες».

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2021 θα είναι πιθανότατα το έκτο ή έβδομο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους επηρεάστηκαν από το φυσικό καιρικό φαινόμενο La Niña, που τείνει να ψύχει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

«Οι αντιπρόσωποι της COP26 που φιλοδοξούν να διατηρήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός των ορίων που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι πριν από έξι χρόνια, θα πρέπει να εστιάσουν στο γεγονός ότι ο μέσος όρος της 20ετίας έχει ξεπεράσει τον 1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Μπέλτσερ, επικεφαλής επιστήμονας της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, η οποία συνέβαλε στην έκθεση.

Σχολιάζοντας την ανάλυση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «ο πλανήτης αλλάζει μπροστά στα μάτια μας».

«Από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, από το λιώσιμο των παγετώνων μέχρι τα αδυσώπητα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται», είπε χαρακτηριστικά.

«Η COP26 πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», τόνισε ο Γκουτέρες.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος