Βρετανία: Ανακαλύφθηκε τεράστιο απολίθωμα «θαλάσσιου δράκου» που έζησε πριν από 180 εκατομμύρια χρόνια

Το απολίθωμα ενός τεράστιου «θαλάσσιου δράκου» μήκους 10 μέτρων, που κολυμπούσε στις θάλασσες όταν ζούσαν οι δεινόσαυροι πριν από περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια, ανακαλύφθηκε σε ένα φυσικό καταφύγιο στην Αγγλία. Το μεγαθήριο είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο απολίθωμα του είδους του που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πρόκειται για μια πραγματικά πρωτοφανή ανακάλυψη και ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα στην ιστορία της βρετανικής παλαιοντολογικής ιστορίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ανασκαφών Ντιν Λόμαξ, παλαιοντολόγος και επισκέπτης επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Οι ιχθυόσαυροι ανήκουν σε μια εξαφανισμένη τάξη, ή μεγάλη ομάδα, θαλάσσιων ερπετών που εξελίχθηκε κατά την Τριαδική περίοδο πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου. Είχαν μακρύ ρύγχος και έμοιαζαν με τα σημερινά δελφίνια.

Το νεοανακαλυφθέν απολίθωμα ανήκε σε ένα μεγάλο είδος ιχθυόσαυρου που ονομάζεται Temnodontosaurus trigonodon. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το απολίθωμα ανακάλυψε ο Τζο Ντέιβις, επικεφαλής της ομάδας διατήρησης στο Φυσικό Καταφύγιο του Ράτλαντ, τον Ιανουάριο του 2021.

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε τεράστιο απολίθωμα «θαλάσσιου δράκου» που έζησε πριν από 180 εκατομμύρια χρόνια
(Matthew Power Photography/Rutland Water Nature Reserve)

Ο Ντέιβις περπατούσε σε μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα μαζί με ένα συνάδελφό του όταν είδε κάτι που έμοιαζε με πήλινους σωλήνες, να προεξέχουν από τη λάσπη. Ο Ντέιβις, ο οποίος ήταν εξοικειωμένος με τα οστά θαλάσσιων πλασμάτων, καθώς είχε βρει στο παρελθόν σκελετούς φαλαινών και δελφινιών, είπε στον συνάδελφό του ότι έμοιαζαν με σπόνδυλους.

«Ακολουθήσαμε αυτό που αναμφισβήτητα έμοιαζε με σπονδυλική στήλη και ανακαλύψαμε κάτι που έμοιαζε με σαγόνι», δήλωσε ο Ντέιβις. «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν το απολίθωμα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Η ανακάλυψη θα παρουσιαστεί σε μια βρετανική τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Digging for Britain», η οποία θα προβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα Τρίτη, (11/1) στο BBC Two.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος