Βραβεία Crystal Cabin: Μια ματιά στα αεροπλάνα του μέλλοντος

Μια τουαλέτα ανέπαφης λειτουργίας και ένα κάθισμα νέας γενιάς για την οικονομική θέση, ανακηρύχθηκαν νικητές στο ετήσιο Crystal Cabin Awards, έναν διαγωνισμό που αναδεικνύει τις καινοτομίες στην καμπίνα αεροπλάνου που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το μέλλον των πτήσεων.

H τουαλέτα της γαλλικής εταιρείας Safran, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Clean and Safe Air Travel» («Καθαρά και ασφαλή αεροπορικά ταξίδια»), ενώ η ιδέα του καθίσματος Interspace που υποστηρίζεται από την ίδια εταιρεία, παρέλαβε το βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Οι νικητές ανακοινώθηκαν σε μια εικονική τελετή στο πλαίσιο της Aircraft Interiors Expo 2021, μιας εκδήλωσης που παρουσιάζει την καινοτομία στο σχεδιασμό καμπίνας αεροπλάνου.

Συνήθως, τα βραβεία απονέμονται για οκτώ κατηγορίες, αλλά φέτος περιορίστηκαν σε δύο βασικά βραβεία εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Λούκας Κέστνερ, πρόεδρος της Crystal Cabin Awards Association, δήλωσε στο CNN Travel ότι η επιλογή των νικητών ήταν δύσκολη και το εύρος των υποψηφίων «δείχνει ότι η καινοτομία στην εμπειρία των επιβατών εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργή, ακόμη και μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πανδημίας».

Ο σχεδιασμός του αεροπορικού καθίσματος Interspace περιλαμβάνει δύο φτερά τα οποία αναδιπλώνονται χειροκίνητα μέσα και έξω από το κάθισμα, ώστε να επιτρέπουν στον ταξιδιώτη επιπλέον ιδιωτικότητα, προσφέροντάς του παράλληλα, ένα μέρος για να ξεκουράζει το κεφάλι του κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο σχεδιαστής Λιούκ Μάιλς, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε για τρία χρόνια ως επικεφαλής σχεδιασμού στην Virgin Atlantic, δήλωσε στο CNN Travel κατά την παρουσίαση του 2019, ότι στόχος του Interspace ήταν να επιτρέψει στους οικονομικούς ταξιδιώτες «μια καλύτερη και ξεκούραστη νυχτερινή πτήση».

Ο σχεδιαστής είχε παρατηρήσει πως ο σχεδιασμός των καμπινών των αεροπλάνων, συνήθως επικεντρώνεται στις εμπειρίες της πρώτης θέσης και ήθελε να βρει έναν τρόπο να κάνει τα φθηνά καθίσματα πιο άνετα.

Βραβεία Crystal Cabin: Μια ματιά στα αεροπλάνα του μέλλοντος
(Safran)

Το μέλλον της οικονομίας

Ο Κέστνερ δήλωσε ότι ο οργανισμός απονομής βραβείων έχει παρατηρήσει μια πρόσφατη τάση προς τη δημιουργία «αυξημένης ιδιωτικότητας» στην οικονομική θέση.

Η CLOUD CAPSULE της Toyota Boshoku, για παράδειγμα – στη φετινή λίστα επιλογής των κριτών – είναι μια καμπίνα αεροπλάνου διπλού επιπέδου, η οποία χρησιμοποιεί την περιοχή πάνω από το οικονομικό κάθισμα ως πρόσθετο χώρο για τους επιβάτες.

Σύμφωνα με δήλωση της ιαπωνικής εταιρείας, ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει «να κάνει τα ταξίδια στην οικονομική θέση ασφαλέστερα, πιο ευχάριστα και πιο άνετα, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες ευκαιρίες εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες».

Η ιδέα είναι ότι οι επιβάτες θα μπορούν να αγοράσουν ένα κανονικό εισιτήριο οικονομικής θέσης και στη συνέχεια, ως πρόσθετη επιλογή, να αγοράσουν πρόσβαση στο CLOUD CAPSULE, το οποίο η Toyota Boshoku αποκαλεί «ένα δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων που αντιστοιχεί στην εμπειρία ενός καθίσματος business class». Οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να αποσυρθούν εκεί μόλις το αεροπλάνο φτάσει σε ύψος πλεύσης. Η κάψουλα θα μπορούσε επίσης να έχει τις δικές της ρυθμίσεις θέρμανσης και ψύξης.

Ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχέδια στη μακρά λίστα επιλογής των κριτών ήταν το εντυπωσιακό σχέδιο Chaise Longue Economy Seat Project – μια καμπίνα με καθίσματα σε δύο επίπεδα, όπου κάθε σειρά εναλλάσσεται μεταξύ καθισμάτων στο δάπεδο και καθισμάτων που βρίσκονται λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος.

«Η κάτω σειρά έχει το πλεονέκτημα ότι οι επιβάτες έχουν την εμπειρία ενός σαλονιού και μπορούν να τεντώσουν τα πόδια τους, ενώ η πάνω σειρά παρέχει μια εμπειρία SUV, χάρη στον αυξημένο χώρο που υπάρχει για τα πόδια και τον συνολικό χώρο διαβίωσης», δήλωσε ο σχεδιαστής Αλεχάντρο Νούνεζ Βιτσέντε στο CNN Travel νωρίτερα φέτος.

Βραβεία Crystal Cabin: Μια ματιά στα αεροπλάνα του μέλλοντος
(New Territory/Universal Movement)

Εν τω μεταξύ, η κατηγορία Clean and Safe Air Travel ξεχώρισε και κάποιες ιδέες που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου περιβάλλοντος στον αέρα.

Εκτός από την τουαλέτα της Safran, οι αξιοσημείωτες υποψηφιότητες περιλάμβαναν τον ολογραφικό ελεγκτή της Rosen Aviation – έναν πίνακα ελέγχου για τις αεροσυνοδούς με αισθητήρες κίνησης αντί για κουμπιά.

Εν τω μεταξύ, η Collins Aerospace ανέπτυξε μια νέα λύση απολύμανσης με την ονομασία Lilac-UV, η οποία απολυμαίνει τους εσωτερικούς χώρους του αεροσκάφους κάθε φορά που εκπέμπεται φως.

Τα βραβεία Crystal Cabin Awards σχεδιάζουν να επιστρέψουν το 2022, με τις αρχικές οκτώ κατηγορίες τους.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος