Βλαστοκυτταρική θεραπεία δίνει ελπίδες σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να αποκτήσουν παιδιά

Με τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών στις ωοθήκες τους, γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση έχουν πλέον ελπίδες, χάρη σε Αμερικάνους επιστήμονες, να αποκτήσουν τελικά παιδιά.

Έπειτα και από τις επιτυχημένες δοκιμές της τεχνικής τους σε συγκεκριμένο αριθμό γυναικών, οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία, που θα αντικαθιστά την μακρόχρονη ορμονική θεραπεία η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την εμφάνιση καρκίνου στις ασθενείς. Επιπλέον, με την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μια φορά και μόνο αναμένεται να βοηθηθούν και οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της εμμηνόπαυσης και αναγκάζονται να λαμβάνουν ορμόνες.

Η νέα μέθοδος δοκιμάστηκε σε 33 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια διαταραχή που σταματά την περίοδο περίπου στο 1% των γυναικών πριν την ηλικία των 40 ετών. Σχεδόν όλες οι γυναίκες αυτές, καθώς δεν μπορούν να παράγουν ωάρια, δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν.

Όπως αναφέρεται και στους Times του Λονδίνου, o επικεφαλής της έρευνας, Αϊμάν Αλ-Χεντί, καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο εξήγησε: «Η βλαστοκυτταρική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας».

«Οι ασθενείς με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αδυνατούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Επίσης έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές διάθεσης και κολπική ξηρότητα. Αν θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να δανεισθούν ωάρια από υγιείς δωρήτριες, αλλά τότε τα παιδιά που θα γεννηθούν, δεν θα έχουν βιολογική σχέση με τις μητέρες τους», πρόσθεσε. Αυτή την εβδομάδα, οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά της μελέτης τους στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος