Οι βιταμίνες Β ασπίδα για την μόλυνση του αέρα

Οι βιταμίνες Β μπορούν να προσφέρουν προστασία από τις επιπτώσεις της μόλυνσης του αέρα σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Ερευνητές στην Αμερική ανακαλύψαν πως μεγάλες δόσεις από συμπληρώματα της βιταμίνης Β μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως την βλάβη που προκαλείται από αιωρούμενα σωματίδια.

Ωστόσο κρίνουν αναγκαίο για πιο ακριβή συμπεράσματα να ακολουθήσουν έρευνες σε πολύ μολυσμένες πόλεις όπως το Πεκίνο ή το Μεξικό.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (WHO), πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές οπού η μόλυνση του αέρα υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας.

Ένας από τους ρύπους που θεωρείται ο πιο επικίνδυνος είναι τα αιωρούμενα σωματίδια PM2.5, που με διάμετρο μικρότερη από 2.5 μικρόμετρα, μπορούν να μεταφερθούν βαθιά μέσα στα πνευμόνια και να συμβάλουν σε προβλήματα στους πνεύμονες και την υγεία της καρδιάς.

Τα συγκεκριμένα σωματίδια προέρχονται από τα καυσαέρια αυτοκίνητων ντίζελ, από ξυλόσομπες και ως παραπροϊόν των χημικών αντιδράσεων μεταξύ άλλων αερίων ρύπων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με την μελέτη, μεταβάλλει τα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος σε επιγενετικό επίπεδο, και αναστέλλει τις άμυνες του οργανισμού.

Η ομάδα επιστημόνων προσπάθησε να δει εργαστηριακά αν η έκθεση σε συγκεντρώσεις PM2.5 θα μπορούσε να μετριαστεί από ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης Β που περιέχει 2,5 mg του φολικού οξέος, 50 mg βιταμίνης Β6, και 1 mg βιταμίνης Β12.

Έτσι δέκα εθελοντές εκτέθηκαν σε αέρα που περιείχε υψηλά επίπεδα PM2.5 ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες τους χορηγούσαν μεγάλες δόσεις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε ένα διάστημα 4 εβδομάδων με συμπληρώματα Β η επίδραση του PM2.5 περιορίζεται από 28 έως 76% σε δέκα περιοχές του γονιδίου, αλλά και στο μιτοχονδριακό DNA, τα τμήματα των κυττάρων που παράγουν ενέργεια.

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν πως η μελέτη ενός πραγματικού φαινόμενου έχει πολλούς περιορισμούς, καθώς λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων, υπήρξαν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος της δόσης της βιταμίνης Β που προκάλεσε την απόκριση.

«Αν και πιστεύω ότι κάνοντας κάτι τόσο εύκολο όπως το να παίρνεις μια βιταμίνη θα μπορούσε να βοηθήσει ν βοηθήσει στην προστασία από βλάβες της ρύπανσης του αέρα, ο βασικός στόχος για τη δημόσια υγεία πρέπει ακόμα να είναι η μείωση της ρύπανσης του αέρα σε ένα επίπεδο που δεν είναι επιβλαβής», δήλωσε η καθηγήτρια Carrie Breton.

Ταυτόχρονα αναγνωρίζουν πως η μελέτη ήταν πιλοτική και τα συμπεράσματα για το αν βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσημα σε θεραπείες ως μέσο για την προστασία από τη ρύπανση του αέρα.

ΠΗΓΗ: BBC
Επιμέλεια: Νικολέτα Καραλή
Φωτογραφία: AP Photo/Amel Emric

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος