«Tree of Life»: Πώς τα δέντρα μπορούν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε έναν άλλο πλανήτη

Ένα έργο με επικεφαλής μια ομάδα επιστημόνων της NASA, συνδυάζει την τέχνη και την επιστήμη με σκοπό να «συνδέσει» τη Γη με το διάστημα, μέσω ενός τραγουδιού που θα διαρκέσει δύο αιώνες.

Σύμφωνα με το έργο που ονομάζεται «Το Δέντρο της Ζωής», ένα διαστημόπλοιο σε χαμηλή γήινη τροχιά θα τραγουδά μαζί με τα δέντρα στη Γη ένα «τραγούδι» που θα διαρκέσει 200 χρόνια. Αυτό το «τραγούδι» θα μεταδίδεται μέσω ραδιοκυμάτων μεταξύ του σκάφους και μιας σειράς δέντρων που θα λειτουργούν ως ένα ζωντανό σύστημα κεραιών. Το έργο ξεκίνησε ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τον σχεδιασμό ενός πιθανού μελλοντικού διαστημικού σκάφους ικανού να προσεγγίσει τον Proxima B, έναν εξωπλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός.

Αυτός ο εξωπλανήτης είναι ιδιαίτερος γιατί η θερμοκρασία του είναι παρόμοια με αυτή της Γης- αρκετά ήπια ώστε η επιφάνειά του να έχει υγρό νερό- γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή. Ωστόσο, με την τρέχουσα τεχνολογία, θα χρειαζόμασταν 6.300 χρόνια για να τον προσεγγίσουμε, οπότε οι επιστήμονες αναζητούν βελτιώσεις που θα ξεπερνούν τα όρια του κύκλου ζωής της τεχνολογίας.

«Tree of Life»: Πώς τα δέντρα μπορούν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε έναν άλλο πλανήτη

Η ιδέα είναι η εξής: τα δέντρα θα είναι εξοπλισμένα με ψηφιακούς αισθητήρες που θα ανιχνεύουν τις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Στη συνέχεια, ειδικό λογισμικό θα μετατρέπει αυτά τα σημεία δεδομένων σε ηχητικές συχνότητες που θα μεταδίδονται στο διαστημικό σκάφος. Στη συνέχεια, το σκάφος θα μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με τις δικές του επιχειρησιακές δυνατότητες.

«Όπως αλλάζει το φως, το νερό και η θερμοκρασία στο δέντρο, έτσι αλλάζει και η μελωδία, η ένταση και ο πραγματικός ήχος του τραγουδιού», εξήγησε η Τζούλια Κρίστενσεν, πρόεδρος του Ιδρύματος Space Song Foundation, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση της επιστήμης, της τέχνης και του σχεδιασμού.

«Βραχυπρόθεσμα, παρατηρούμε τις αλλαγές στο τραγούδι καθώς η μέρα μετατρέπεται σε νύχτα, καθώς τα σύννεφα περνούν πάνω από το δέντρο, καθώς οι εποχές αλλάζουν κ.λπ. Αλλά σε πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα – δεκαετίες ή αιώνες – θα ακούσουμε σημαντικές αλλαγές στο κλίμα και στον πλανήτη μας».

Το διαστημικό σκάφος που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη, θα λειτουργεί συνεχώς για 200 χρόνια. Σύμφωνα με τον Στιβ Μάτουσεκ, υπεύθυνο προηγμένων ιδεών στο Εργαστήριο Καινοτομίας της NASA JPL, η ομάδα θα αρχίσει να δοκιμάζει πρωτότυπα βασισμένα σε «CubeSats», μια κατηγορία ερευνητικών διαστημοπλοίων που ονομάζονται νανοδορυφόροι, εντός του επόμενου έτους. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τα δύο πρώτα δέντρα θα αρχίσουν να «ερμηνεύουν» τα τραγούδια τους στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος