Είναι αβέβαιο το αν η μετφορμίνη όντως προστατεύει από σοβαρή νόσηση COVID-19

*Για σκοπούς διασφάλισης της έγκυρης ενημέρωσης του κοινού και αναγνωρίζοντας την εσφαλμένη αναδημοσίευση κειμένου από το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μετφορμίνης στην προστασία από σοβαρή νόσηση Covid-19, ακολουθεί ορθή επανάληψη*

Αν και αναπαράχθηκε ευρέως από πολλά ΜΜΕ, η είδηση ότι η μετφορμίνη, ένα ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά του διαβήτη, μειώνει κατά τουλάχιστον 40% την πιθανότητα ένας ασθενής με Covid-19 να χρειαστεί νοσηλεία και να πεθάνει, βασίστηκε σε επιλεκτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, παραβλέποντας σημαντικά στοιχεία τα οποία ουσιαστικά ακυρώνουν τον ισχυρισμό αυτόν.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση Ellinika Hoaxes, η είδηση στηρίχθηκε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ίδρυμα Parsemus, εκ των βασικών χρηματοδοτών της μελέτης, στις 18 Αυγούστου 2022, την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε η επίμαχη μελέτη στο αναγνωρισμένο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM).

Στο δελτίο Τύπου η ιδρύτρια του Ιδρύματος Parsemus, Elaine Lissner, υπονόησε ότι υπήρχαν κάποιες διαφωνίες στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, και δεν είπε ότι η μελέτη κατέγραψε 40% μείωση θανάτων με τη χρήση μετφορμίνης, αλλά ότι αυτό ήταν το συμπέρασμα της δικής της ερμηνείας, για το τι θα μπορούσε να σημάνει η χρήση του φαρμάκου στον πραγματικό κόσμο.

Συγκεκριμένα η κ Lissner δήλωσε: «Μπορεί κανείς να διαφωνήσει για τεχνικά ζητήματα – στατιστικά, επί τούτου αναλύσεις, οξύμετρα – αλλά στο τέλος, οι μισοί άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν στο νοσοκομείο και 40% λιγότεροι να πεθάνουν, αν μεταφέρουμε αυτή την αγωγή γρήγορα σε άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτή ήταν η ουσία. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αγνοήσουμε. Θα αφήσουμε να χαθούν ζωές επειδή ο ιός άλλαξε και δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτό; Πιστεύουμε ότι κάποιος θα κάνει μια μεγαλύτερη, καλύτερη δοκιμή ενός παγκοσμίως προσιτού φαρμάκου 100 ετών και θα τα καταφέρει καλύτερα από αυτό; Δεν έχουμε την πολυτέλεια».

Αυτά της τα λόγια παρερμηνεύθηκαν και οδήγησαν στην αναπαραγωγή της είδησης ότι η μετφορμίνη προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Στην πραγματικότητα όμως, όπως διευκρινίζουν τα Ellinika Hoaxes, το βασικό συμπέρασμα που καταγράφηκε στη μελέτη, έπειτα από την επιμέλεια εκδοτών του περιοδικού και ομότιμων επιστημόνων, ήταν αρνητικό. Όπως σημειώθηκε, καμιά από τις 3 αγωγές που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης, δεν απέδωσε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στον προκαθορισμένα βασικό δείκτη προστασίας, που λάμβανε ταυτόχρονα υπόψη την υποξαιμία (χαμηλή οξυγόνωση), την επίσκεψη στα επείγοντα, τη νοσηλεία και τον θάνατο σε σύνδεση με την COVID-19.

Είναι αβέβαιο το αν η μετφορμίνη όντως προστατεύει από σοβαρή νόσηση COVID-19
Πηγή: N Engl J Med 2022; 387:599-610, DOI: 10.1056/NEJMoa2201662

Εξάλλου στο συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού με τίτλο Time to Stop Using Ineffective Covid-19 Drugs, που υπέγραψε ένας από τους εκδότες του περιοδικού μαζί με έναν ανεξάρτητο ειδικό, σημειώνεται ότι προκαταρκτικές μελέτες για σειρά αγωγών κατά της COVID-19 εμφάνισαν θετικά αποτελέσματα, αλλά αυτά δεν επαληθεύτηκαν εκ των υστέρων. Το ίδιο συνέβη και με τις αγωγές ιβερμεκτίνη και φλουβοξαμίνη, που επίσης εξέτασε η επίμαχη μελέτη, χωρίς να εντοπίσει καμιά ένδειξη θετικών ευρημάτων. Έτσι, ο σχολιασμός υπογράμμισε ότι τα ευρήματα για την μετφορμίνη, δεν καταδείκνυαν τίποτα περισσότερο από την ανάγκη περισσότερης έρευνας.

Είναι αβέβαιο το αν η μετφορμίνη όντως προστατεύει από σοβαρή νόσηση COVID-19
Πηγή: N Engl J Med 2022; 387:654-655, DOI: 10.1056/NEJMe2209017

Χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι, όπως έχουν εξηγήσει και στο παρελθόν άλλοι ειδικοί, τα μη στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα δεν υποδηλώνουν άμεσα ότι μια αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, παρά μόνο καταδεικνύουν την αβεβαιότητα των μέχρι τώρα διαθέσιμων δεδομένων. Ωστόσο, σημαντική βεβαιότητα θεωρείται απαραίτητη για την έγκριση χορήγησης μιας γνωστής αγωγής στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19, καθώς μια μη αποτελεσματική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αχρείαστες παρενέργειες και σε έλλειψη διαθεσιμότητας για άλλες καθιερωμένες χρήσεις.

Με πληροφορίες από: Ellinika Hoaxes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος