Το Web Summit πάει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παρά τις νομικές διαμάχες των ιδρυτών

Τα τελευταία τρία χρόνια οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) στη Λατινική Αμερική και ειδικά στη Βραζιλία, αυξάνονται θεαματικά με αποτέλεσμα αυτές να αναπτύσσονται ταχύτατα. Για αυτό άλλωστε και το Web Summit, το κορυφαίο συνέδριο τεχνολογίας και καινοτομίας, επέλεξε το Ρίο ντε Τζανέιρο για να φιλοξενήσει την πρώτη λατινοαμερικάνικη έκδοσή του τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Web Summit Rio, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2023, θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό γεγονός στη Βραζιλία, την ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο δήμαρχος του Ρίο, Εντουάρντο Παές, εκτιμά ότι η συμφωνία θα μπορούσε να αποφέρει 1 δισ. δολάρια Ρίο (188 εκατ. ευρώ) στην οικονομία του Ρίο.

Ο συνιδρυτής του Web Summit, Πάντι Κόσγκρειβ (Paddy Cosgrave), δήλωσε ότι η ιδέα πίσω από την εκδήλωση στο Ρίο, ήταν να αξιοποιηθεί η αλματώδης ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων στη Λατινική Αμερική. Επικαλέστηκε μάλιστα, ένα άρθρο της εφημερίδας «Miami Herald» που υπογραμμίζει την δυναμική παρουσία της Λατινικής Αμερικής στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, και ειδικότερα της Βραζιλίας που φιλοξενεί 27 «μονόκερους», start-up, δηλαδή, που αποτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έλαβε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις VC μόνο το 2021.

Ο αντίκτυπος του Web Summit στην οικονομία της Πορτογαλίας

Το Web Summit ξεκίνησε το 2009 στο Δουβλίνο και το 2016 μεταφέρθηκε στη Λισαβόνα. Βάσει της συμφωνίας με τις αρχές της Λισαβόνας, το Web Summit λαμβάνει 11 εκατ. ευρώ ετησίως για να φιλοξενήσει την εκδήλωση εκεί. Η συμφωνία παρατάθηκε πρόσφατα έως το 2028.

«Ελπίζουμε ότι ο βραχυπρόθεσμος άμεσος οικονομικός αντίκτυπος από μια εκδήλωση όπως το Web Summit μπορεί να αποφέρει ένα τεράστιο ποσό στην οικονομία, όπως και η αξία του branding που έφερε στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Κόσγκρειβ.

Την πρώτη χρονιά η εκδήλωση θα φιλοξενήσει πάνω από 10.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Riocentro, σε έναν χώρο 87.000 τ.μ.

Το Web Summit πάει στο Ρίο ντε Τζανέιρο, παρά τις νομικές διαμάχες των ιδρυτών
Paddy Cosgrave (AP Photo/Armando Franca)

Νομικές διαμάχες ταλανίζουν το μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο στον κόσμο

Η ιδέα του Web Summit γεννήθηκε πριν από 14 χρόνια, όταν ο τότε 25χρονος Κόσγκρειβ, ο οποίος διαχειριζόταν μια βάση δεδομένων για τη δημιουργία προφίλ υποψηφίων στις ιρλανδικές βουλευτικές εκλογές του 2007, ονειρεύτηκε τη δημιουργία ενός διαφορετικού τεχνολογικού συνεδρίου.

«Ξεκίνησα το Web Summit από έναν καναπέ», έγραψε λίγα χρόνια αργότερα. «Γεννήθηκε από την απογοήτευσή μου ως νεοφυής επιχείρηση που συμμετείχε σε συνέδρια. Πίστευα ότι υπήρχε μια διαφορετική προσέγγιση».

Το συνέδριο ιδρύθηκε το 2009 από τους Πάντι Κόσγκρειβ, Ντέιβιντ Κέλι και Ντέιρ Χίκι και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, η τεράστια επιτυχία της διοργάνωσης έφερε και προβλήματα. Σήμερα, 14 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το «Νταβός των geeks» όπως το αποκαλούν, ταλανίζεται από νομικές διαμάχες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στις οποίες εμπλέκονται οι συνιδρυτές του Web Summit.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Sifted των Financial Times, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν κατατεθεί πολλές αγωγές κατά του Web Summit και του Κόσγκρειβ. Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε με αγωγές στην Καλιφόρνια και το Δουβλίνο, στις οποίες η εταιρεία εκμετάλλευσης του Web Summit, Manders Terrace, μήνυσε τον Κέλι για παράβαση καθήκοντος εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Κέλι μαζί με τον Πάτρικ Μέρφι από την Goldman Sachs, είχαν «καταστρώσει ένα σχέδιο να εξαπατήσουν το Web Summit και τον Κόσγκρειβ, με σκοπό να «παραβιάσουν μια συμφωνία μαζί τους και να ιδρύσουν κρυφά ένα νέο ταμείο που σφετερίστηκε αθέμιτα το εμπορικό σήμα, τους πόρους και τα περιουσιακά στοιχεία του Web Summit». Ο Κέλι αρνήθηκε την κατηγορία και μαζί με τον Χίκι μήνυσαν τον Κόσγκρειβ, ισχυριζόμενοι ότι τους ανάγκασε να αποχωρήσουν από την επιχείρηση.

Σε μία άλλη υπόθεση, ο Χίκι διατύπωσε σοβαρές κατηγορίες σχετικά με την επαγγελματική συμπεριφορά του Κόσγκρειβ, ισχυριζόμενος ότι τιμωρούσε και εξευτέλιζε τακτικά το προσωπικό και ιδίως τις γυναίκες. Ωστόσο, ο συνιδρυτής του τεχνολογικού συνεδρίου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, οι οποίες, όπως λέει, έχουν μοναδικό σκοπό να τον βλάψουν.

Εκτός από χαρισματικός γκουρού της τεχνολογίας, ο Κόσγκρειβ είναι γνωστός για το προβοκατόρικο στυλ του. Όπως για παράδειγμα όταν προσκάλεσε την Μαρίν Λεπέν να μιλήσει στο Web Summit το 2018, αλλά αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόσκληση μετά από το μεγάλο κύμα αντιδράσεων. Έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις και έχει μηνυθεί για σχόλια που έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως για πολιτικούς. Πριν από λίγες ημέρες, ένας συνεργάτης του Χίκι, ο Μαρκ Ο’Τουλ, μήνησε τον Κόσγκρειβ για δυσφήμιση μετά από σχόλια που έκανε για αυτόν στο Twitter. Συγκεκριμένα, ο συνιδρυτής του Web Summit έκανε μια σειρά από σχόλια στο Twitter, τα οποία ο Ο’Τουλ ισχυρίζεται ότι είναι αναληθή, κακόβουλα και δυσφημιστικά. Το Web Summit δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ertnews.gr για σχολιασμό.

Τα προβλήματα του Web Summit θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήσιμα μαθήματα στις νεοσύστατες επιχειρήσεις σχετικά με τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι ιδρυτές, καθώς και τη δυσκολία της διατήρησης των σχέσεων τους, ακόμη και όταν τα πράγματα πάνε εξαιρετικά καλά.

ΠΗΓΗ: Independent, Gritdaily, Sifted

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος