Το Βραβείο Millennium, στον Αυστραλό πατέρα της τεχνολογίας PERC για τους ηλιακούς συλλέκτες

Array

Με το βραβείο τεχνολογική αξίας του 2022, ύψους ενός εκατ. ευρώ, τιμήθηκε από την Τεχνολογική Ακαδημία της Φιλανδίας ο καθηγητής Martin Green του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Green από τον Φινλανδό Πρόεδρο Sauli Niinisto.
O Green θεωρείται ηγέτης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας Passivated Emitter and Rear Cell (PERC). Αυτή η τεχνολογία, που βασίζεται σε ηλιακά κύτταρα πυριτίου, έχει γίνει η πιο αποτελεσματική και εμπορικά βιώσιμη, καθώς χρησιμοποιείται σε ηλιακούς συλλέκτες και για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τεχνολογία PERC αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αγοράς ηλιακών κυττάρων.

Το PERC βοήθησε στην αύξηση της απόδοσης μετατροπής των τυπικών ηλιακών κυψελών από 16,5% στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε 25% στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σημειώνει το Xinhua.
Η εφεύρεση έχει μειώσει σημαντικά το κόστος χρήσης ηλιακών πάνελ, καθιστώντας την ηλιακή ενέργεια πιο προσιτή σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων.
Χάρη στο PERC, τα σπίτια δεν χρειάζεται να συνδέονται στο δίκτυο για να επωφεληθούν από την παροχή ρεύματος, η οποία είναι χρήσιμη για απομακρυσμένες κοινότητες.
Ο Green και η ομάδα του εργάζονται επί του παρόντος σε συνδυασμένες τεχνολογίες κυψελών για να επιτύχουν 40% απόδοση ηλιακών κυττάρων εξερευνώντας επιλογές όπως η στοίβαξη κυψελών το ένα πάνω στο άλλο.

Η Minna Palmroth, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της TAF, είπε ότι η εφεύρεση του Green θα συνεχίσει να βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Βραβείο Τεχνολογίας Millennium, που απονέμεται κάθε δύο χρόνια, δημιουργήθηκε από τη φινλανδική κυβέρνηση το 2002 για να επιβραβεύσει άτομα ή ομάδες που έχουν κάνει σημαντική συνεισφορά στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, και ειδικότερα για να αναδείξει εφευρέσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή.

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος