Το τηλεσκόπιο James Webb ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του

Το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο που στάλθηκε ποτέ στο διάστημα, μόλις ολοκλήρωσε την ανάπτυξη των χρυσών κατόπτρων του και είναι έτοιμο να «πιάσει δουλειά». Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ολοκλήρωσε με επιτυχία όλα τα τμήματα ανάπτυξης των διαφορετικών κομματιών του μέσα σε δυο εβδομάδες από την εκτόξευσή του, ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Επειδή το τηλεσκόπιο ήταν πολύ μεγάλο για να χωρέσει στο ρύγχος ενός πυραύλου, έπρεπε να εκτοξευθεί διπλωμένο σαν οριγκάμι. Το ξετύλιγμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαπενθημέρου έκανε τους πάντες να κρατούν την αναπνοή τους.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το τηλεσκόπιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καταγράψουν γεγονότα που συνέβησαν μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

«Το Webb έχει τη δυνατότητα να ξετρελάνει τους ανθρώπους, ακόμη και αυτούς που έχουν συνηθίσει τις εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς», δήλωσε ο Λι Φάινμπεργκ, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του κατόπτρου του Webb στη NASA.

Το τηλεσκόπιο είναι ένα κοινό έργο της αμερικανικής, της ευρωπαϊκής και της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας. Χρειάστηκαν 30 χρόνια για το σχεδιασμό και την κατασκευή του και θα συνεχίσει την αποστολή του Hubble.

Αν και δεν ξέρουμε τι θα ανακαλύψει το τηλεσκόπιο τα επόμενα δέκα χρόνια, αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι θα μείνει στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης ως ένα εκπληκτικό επίτευγμα.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος