Το τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε συγκρούσεις αερίων στο Νεφέλωμα του Δρομέα

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει καταγράψει στο παρελθόν εκπληκτικές εικόνες μυστηριωδών γεγονότων στο διάστημα. Έχει επιτρέψει στους αστρονόμους να διευρύνουν την έρευνά τους και να ανακαλύψουν νέες λεπτομέρειες. Πρόσφατα, το τηλεσκόπιο διερευνούσε πώς τα νεαρά αστέρια επηρεάζουν το περιβάλλον τους.

Η φωτογραφία του Herbig-Haro 45 που τράβηξε το Hubble παρέχει νέα στοιχεία στους ερευνητές. Τα Herbig-Haro (HH) είναι φωτεινές κηλίδες νεφελώματος που σχετίζονται με νεογέννητα αστέρια. Το HH45 είναι ενσωματωμένο σε ένα νεφέλωμα που ονομάζεται NGC 1977, το οποίο είναι μέρος του μεγαλύτερου συνόλου τριών νεφελωμάτων του Δρομέα.

Το τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε συγκρούσεις αερίων στο Νεφέλωμα του Δρομέα
(NASA, ESA, J. Bally (University of Colorado at Boulder), and DSS; Processing: Gladys Kober (NASA/Catholic University of America)

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια σπάνια εκδήλωση ενός νεφελώματος που συμβαίνει αφού ένα νεογέννητο αστέρι εκτοξεύσει καυτό αέριο», αναφέρει η NASA. Αυτή η δραστηριότητα «συγκρούεται με το αέριο και τη σκόνη που βρίσκεται γύρω του με ταχύτητα εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, δημιουργώντας φωτεινά κρουστικά κύματα», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Η φωτογραφία του Hubble απεικονίζει δύο ομάδες ιονισμένων αερίων τα οποία λάμπουν. Το μπλε αντιπροσωπεύει ιονισμένο οξυγόνο, ενώ το μοβ, ιονισμένο μαγνήσιο.

«Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτά τα στοιχεία επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό κρουστικών δονήσεων και μετώπων ιονισμού», δήλωσε η NASA.

Το Hubble επανήλθε σε λειτουργία μετά από ένα πρόβλημα που προέκυψε στις 23 Οκτωβρίου. Το Hubble, ένα κοινό έργο της NASA και της ESA, συντηρήθηκε για τελευταία φορά από επιτόπιο προσωπικό το 2009.

ΠΗΓΗ: Space

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος