Το σεξ σκοτώνει του μαρσιποφόρους γάτους της Αυστραλίας συμπεραίνει νέα μελέτη

Τα αρσενικά ενός απειλούμενου είδους ζώων στην Αυστραλία, οι μαρσιποφόροι γάτοι, εγκαταλείπουν ακόμη και τον ύπνο για να κάνουν σεξ και αυτή η εμμονή μπορεί να είναι ο λόγος που ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Αυστραλία.

Τα αρσενικά ενός απειλούμενου είδους ζώων στην Αυστραλία, οι μαρσιποφόροι γάτοι, εγκαταλείπουν ακόμη και  τον ύπνο για να κάνουν σεξ και αυτή η εμμονή μπορεί να είναι ο λόγος που ο αριθμός τους συνεχίζει να μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αρσενικές μαρσιποφόρες γάτες (Dasyurus hallucatus) ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας συντρόφους, συχνά παραιτούνται από τον ύπνο για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Η έλλειψη ωρών ανάπαυσης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα αρσενικά αυτών των σαρκοφάγων μαρσιποφόρων αναπαράγονται μέχρι θανάτου μετά από μόλις μία περίοδο ζευγαρώματος, λένε οι ειδικοί. Τα θηλυκά, ωστόσο, μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν έως και τέσσερα χρόνια.

Μερικές από τις βόρειες μαρσιποφόρες γάτες που παρακολουθήθηκαν ταξίδεψαν απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων σε μια νύχτα – που ισοδυναμεί με 40 χιλιόμετρα για τον άνθρωπο – σύμφωνα με τη μελέτη.

Επιπλέον, τα αρσενικά του είδους φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στα παράσιτα. Ο πιο πιθανός λόγος: δεν φροντίζουν πλέον την υγιεινή του σώματος τους για να αφιερώνουν όλο τον χρόνο τους στις δραστηριότητες που σχετίζονται με την εποχή του ζευγαρώματος.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι τα αρσενικά δεν είναι τόσο προσεκτικά όσο τα θηλυκά όταν αναζητούν τροφή ή αποκρούουν τα αρπακτικά. «Η στέρηση ύπνου και τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια παρατεταμένη περίοδο [χωρίς ύπνο] θα καθιστούσαν αδύνατη την ανάρρωση και θα μπορούσαν να καταδείξουν τις αιτίες θνησιμότητας μεταξύ των αρσενικών μετά την περίοδο ζευγαρώματος», δήλωσε ο Joshua Gaschk, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου  Sunshine Coast Αυστραλία .
Τα αρσενικά «γίνονται εύκολη λεία, δεν μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση με αυτοκίνητα ή απλώς πεθαίνουν από εξάντληση», εξήγησε ο Gashck.

Σύμφωνα με την Australian Wildlife Conservancy, υπάρχουν περίπου 100.000 βόρειες μαρσιποφόρες γάτες που έχουν απομείνει στη φύση, αλλά ο πληθυσμός τους είναι «σε ταχεία μείωση». Η απώλεια οικοτόπων λόγω της αστικής ανάπτυξης και των επιθέσεων αδέσποτων γατών είναι μια σοβαρή απειλή, με τα είδη μαρσιποφόρων της Αυστραλίας να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη δηλητηρίαση από φρύνους(βάτραχος)  ζαχαροκάλαμου.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος